Ανοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο

Ανοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις που αναμφισβήτητα υπάρχουν, αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος», επισήμανε το περασμένο Σάββατο από το Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον «απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς» να τον εμπιστευθεί. Πολιτικός με σημαντικά ερείσματα στον χώρο του Κέντρου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προχώρησε τυχαία από τη ΔΕΘ στο άνοιγμα προς το Κέντρο. Γνωρίζει ότι η αυτοδυναμία περνάει μέσα από τον διεμβολισμό του μεσαίου χώρου και επιβάλλει ανοίγματα και σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων όσων απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσων απείχαν από τις τελευταίες εκλογές (οι ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν 750.000 λιγότεροι από τους ψηφοφόρους του Ιανουαρίου του ίδιου έτους).

Απόλυτη κυριαρχία

Με βάση τις μετρήσεις που ακολούθησαν τη ΔΕΘ, στην Πειραιώς μιλούν για απόλυτη κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, ενώ εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «φαίνεται να φτάνει το ανώτατο εκλογικό του όριο, εξακολουθώντας να απέχει από τη Ν.Δ. με διψήφια διαφορά». Υπό αυτό το πρίσμα, η μικρή μείωση της διαφοράς που έδειξαν κάποιες μετρήσεις, δεν προκάλεσε αιφνιδιασμό στην Πειραιώς, καθώς εκτιμάται ότι οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε επιστροφή ψηφοφόρων. Μάλιστα, στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το 1/3 των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 – 40% αυτών δηλώνουν ότι δεν θα εμπιστευθούν τον κ. Τσίπρα για τρίτη φορά. Η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ (από 50% σε 55%) εκτιμάται ότι δείχνει το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις κάλπες. Στην Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει άλλες δεξαμενές εισροών, ενώ ελάχιστες είναι και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων προς αυτόν. Αντιθέτως, λένε, η Ν.Δ., παρά την υψηλή συσπείρωσή της, δεδομένης της δυναμικής του κ. Μητσοτάκη που συγκεντρώνει ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά του κόμματός του, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις εισροές από άλλα κόμματα. Υπάρχει, εξάλλου και η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και που στο παρελθόν ψήφιζαν Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, παραμένει σε ισχύ ο κανόνας που θέλει την πολιτική κυριαρχία (και την αυτοδυναμία) να περνάει από τον μεσαίο χώρο. Τα ανοίγματα μάλιστα στα οποία προχώρησε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και στη συνέντευξη Τύπου, ήταν σαφώς πιο προωθημένα σε σύγκριση με άλλες φορές. Οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και μετά τη στροφή της Ν.Δ. προς τα δεξιά, που αναπόφευκτα προκάλεσε η σκληρή γραμμή που τήρησε στο Σκοπιανό, το βάρος των θέσεων και της διεύρυνσης της Ν.Δ. φαίνεται ότι θα πέσει στο Κέντρο. Ως ιδιαίτερα σημαντικά, κρίνονται, εξάλλου, τα ευρήματα των μετρήσεων, σύμφωνα με τα οποία το 42% των πολιτών απαντά ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. αφορούν κατεξοχήν τη μεσαία τάξη, επισημαίνοντας ότι «η στήριξη της μεσαίας τάξης, στην οποία αυτοπροσδιορίζεται ότι ανήκει το 80%-85% των Ελλήνων, είναι ο κρισιμότερος δείκτης για την τελική εκλογική συμπεριφορά των πολιτών».

Στην Πειραιώς επιμένουν να ξορκίζουν την ονοματολογία, ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι πολλά από τα στελέχη της άλλοτε «Κίνησης των 58» έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ του κ. Μητσοτάκη, είτε δημοσίως είτε εμμέσως, στήριξη που θα μπορούσε να λάβει άλλες μορφές στο μέλλον. Και, πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη συμμετοχή στην κυβέρνησή του προσώπων που προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Στο Βελλίδειο, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ακόμη περισσότερο στα ανοίγματά του, κάνοντας λόγο για «σημαντική διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και, γιατί όχι, της Αριστεράς». Σημειώνεται, εξάλλου, ότι δεν είναι λίγα τα πρόσωπα που μετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου για την Κεντροαριστερά που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ταχθεί υπέρ του προέδρου της Ν.Δ. Ενώ στελέχη που βρίσκονται σήμερα στο Ποτάμι, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, και που είχαν εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή τους στη συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ, εν δυνάμει θα μπορούσαν να βρεθούν στη Ν.Δ. Στην Πειραιώς επιμένουν ότι δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Ομοίως, αποκλείουν το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι, δηλώνουν, όμως, ανοικτοί σε όσους επιθυμούν να συστρατευθούν (εννοώντας πρόσωπα και όχι σχήματα).

Με θετικό αφήγημα

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα σχεδιάζει η Πειραιώς, προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα που διαμόρφωσε η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Αυτό αφορά την επανάληψη και ανάλυση των προτάσεών της, με προμετωπίδα το μέτωπο της οικονομίας και τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την «εμβληματική», όπως λένε στη Ν.Δ., μεταρρύθμιση της μετατόπισης της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους που ενισχύει την αυτονομία και τον ρόλο τους. Για το τελευταίο, εξάλλου, η Πειραιώς μιλάει για συστηματική «διαστρέβλωση» της πρότασης από την πλευρά της κυβέρνησης, γι’ αυτό και θα αναλύσει το μέτρο με παρουσία στα ΜΜΕ και αρθρογραφία. Ηδη ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι στην πρόταση θα υπάρχει «εξισορροπητικός μηχανισμός» για να μην αδικηθούν ελλειμματικοί δήμοι. «Θα είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί άρχοντες θα λογοδοτούν απευθείας στους δημότες τους για τα χρήματα που θα λαμβάνουν απευθείας από αυτούς», λένε από τη Ν.Δ., θυμίζοντας ακόμη ότι το ίδιο σύστημα με παραλλαγές ισχύει στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Εσθονία και στις σκανδιναβικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή