Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ζ. Ζάεφ και Γκ. Ιβάνοφ

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ζ. Ζάεφ και Γκ. Ιβάνοφ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σχέσεις απόλυτης αποξένωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναδεικνύει η δημόσια επίθεση εναντίον του από τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον ανώτατο πολιτικό παράγοντα των Σκοπίων στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Ιβάνοφ να προσέξει τι θα πει στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Επίσης ανέφερε ότι κάθησε μαζί με τον κ. Ιβάνοφ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ «δίχως να αλλάξουμε κουβέντα». Αν και, όπως λέει, το γεγονός δεν τον εκπλήσσει, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην ταμπέλα μπροστά από την αντιπροσωπεία της χώρας υπάρχει η περιγραφή ΠΓΔΜ.

«Αυτό είναι το όνομα που υπερασπίζεσαι;», αναφέρει ο κ. Ζερνόφσκι και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δυο μας ότι μετά ένα μποϊκοταρισμένο δημοψήφισμα θα είμαστε για όλον τον κόσμο μια “Πρώην Γιουγκοσλαβική” (σ.σ. Δημοκρατία) για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ».

Αποστροφή Γκουτιέρες

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιβάνοφ έχει επιλέξει, με πρόσχημα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να μη βρίσκεται καν στη χώρα του στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αποτέλεσε και μία από τις –λίγες– θετικές αποστροφές στην ομιλία που απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώπιον της Γ.Σ. «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ έκαναν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών τους», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουτιέρες.

Στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, μόλις πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ εξακολουθεί να κάνει περιοδείες ανά την ΠΓΔΜ με κύριο σκοπό την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, ώστε το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το όριο του 50%. Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα λάβουν ακόμα «μια σοφή απόφαση» την Κυριακή. «Μη φοβάστε, βγείτε και ψηφίστε χωρίς αμφιβολία, για το αν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Ζάεφ σε μία από τις πολλές δημόσιες ομιλίες του τα τελευταία 24ωρα.

«Οι πολίτες λαμβάνουν σοφές αποφάσεις επειδή αγαπούν την πατρίδα τους, φέρουν την ευθύνη για τα παιδιά τους. Ως εκ τούτου, έχουμε πάρει μια δίκαιη απόφαση και όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε κάνει συμβιβασμό που βγάζει τη χώρα μας από το μακροχρόνιο status quo», είπε, επίσης ο κ. Ζάεφ. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων που κινητοποιεί ο κ. Ζάεφ για να πείσει τους συμπατριώτες του ώστε να μεταβούν στις κάλπες περιλαμβάνονται και οι «θετικές» επενδυτικές προοπτικές που θα ανοίξουν στην Ελλάδα για τους επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή