Νέα εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στην FETO

Νέα εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στην FETO

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για 71 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 61 στρατιωτών και 10 φερόμενων ως «συγκεκαλυμμένων ιμάμηδων» με την κατηγορία της συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση FETÖ, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη. 

Συνολικά 39 ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων 33 στρατιωτών, συνελήφθησαν σε 23 επαρχίες της Τουρκίας.

Ο στόχος εντάλματα σύλληψης των 23 υπόπτων από το έδαφος Δυνάμεων, ναυτικές δυνάμεις από το 24, 11 από την Δυνάμεων Air και τρεις από τις δυνάμεις χωροφυλακής.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η FETÖ, και ο ηγέτης της ενορχήστρωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, η οποία άφησε πίσω της 251 νεκρούς και περίπου 2.200 τραυματίες.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκε σήμερα στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη για πολλούς στρατιωτικούς που θεωρούνται πραξικοπηματίες, ανάμεσα τους και οι 8 που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Εντεκα κατηγορούμενοι και οι δέκα συνήγοροί τους παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Κατά την ακρόαση οι συνήγοροι ζήτησαν την απελευθέρωση των κρατουμένων, ενώ το δικαστήριο ανέβαλε τελικά τη δίκη ορίζοντας νέα δικάσιμο στις 5 Νοεμβρίου. 

Το γεγονός ότι συνεχίζονται οι δίκες αυτού του τύπου στη γείτονα είναι χαρακτηριστικό του κύματος διώξεων κατά των γκιουλενιστών από το καθεστώτος Ερντογάν. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα 110 αξιωματικοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αποστρατεύτηκαν επίσης με την κατηγορία της διασύνδεσης με το δίκτυο των γκιουλενιστών. 

Εξάλλου, η Αγκυρα κατηγορεί τo δίκτυο των γκιουλενιστών ότι προσπαθεί να ανατρέψει το καθεστώς μέσω της εισχώρησης των μελών της σε τουρκικά ιδρύματα, στο στρατό, την αστυνομία αλλά και το δικαστικό σώμα.

Βαρύ κατηγορητήριο

Οι 8 στρατιωτικοί δικάζονται ερήμην και το δικαστήριο θα τους απαγγείλει κατηγορίες μεταξύ άλλων για απόπειρα πραξικοπήματος, παράνομη ανατροπή της κυβέρνησης, κλοπή στρατιωτικού υλικού και άλλες.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πρακτορείο που μετέδωσε την είδηση κάνει λόγο για κατηγορητήριο – «καταπέλτη» σε βάρος και των «8» Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην χώρα μας, ενώ σημειώνεται μεταξύ άλλων πως οι «8» φέρονται να είχαν συστήσει την ομάδα που σχεδίαζε τη δολοφονία του Τούρκου Προέδρου. 

Σημειώνεται ότι – σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu – το τουρκικό δικαστήριο είχε αποφασίσει στο παρελθόν να ζητηθεί η συνδρομή της Ιnterpol και μάλιστα είχε δοθεί οδηγία στις αρμόδιες τουρκικές αρχές να συμπεριληφθεί η υπόθεση των «8» στο λεγόμενο «κόκκινο δελτίο» της Interpol, γεγονός που ακυρώνεται μετά την τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή