Μετρούν και ξαναμετρούν τους βουλευτές

Μετρούν και ξαναμετρούν τους βουλευτές

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαφορετικές πλειοψηφίες «μετράνε» στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας ασκήσεις επί –κοινοβουλευτικού– χάρτου, ενόψει της συνέχειας. Η πρώτη, η ενεργοποίηση της οποίας, αν η γειτονική χώρα περάσει με επιτυχία τα «προαπαιτούμενα», πρέπει να θεωρείται βέβαιη, έχει να κάνει με το Σκοπιανό. Με δεδομένο πως η αρνητική στάση του Πάνου Καμμένου έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια ειλημμένη απόφαση και αποτελεί έτσι και αλλιώς μονόδρομο πολιτικής επιβίωσης για τους ΑΝΕΛ, στο Μαξίμου υπολογίζουν τις «εφεδρείες», οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, καθιστούν «βέβαιη» την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. 

Ηδη από τον κυβερνητικό εταίρο, ένας βουλευτής, ο Θ. Παπαχριστόπουλος, έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, αυξάνοντας τον αριθμό των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν από 145 (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ) σε 146. Η Κ.Ο. του Ποταμιού, που μετράει έξι μέλη, δεν πρέπει να υπολογίζεται σύσσωμη, καθώς Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας. Οι υπόλοιποι ωστόσο τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Στ. Θεοδωράκη, πρόσκεινται θετικά στη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ, αυξάνοντας περαιτέρω την πλειοψηφία. «Δεξαμενές» όμως υπάρχουν και από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών, κάτι που οδηγεί και στην κυβερνητική αισιοδοξία πως η «κύρωση είναι σίγουρη».

Από τους ανεξάρτητους η κ. Παπακώστα είναι ήδη, μετά την ένταξή της στο κυβερνητικό σχήμα, σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις της στη ΔΕΘ, ερωτηθείσα για τη στάση της στο Σκοπιανό, μπορεί να απέφυγε να απαντήσει ευθέως, έκανε όμως λόγο για τη σημασία που έχει να βρεθεί η Ελλάδα σε ηγετική θέση στα Βαλκάνια, ένα επιχείρημα που προσιδιάζει σε εκείνα του κ. Τσίπρα όταν επιχειρηματολογεί υπέρ των Πρεσπών. Από την άλλη, και ο κ. Θεοχάρης, του οποίου προσφάτως απέτυχε η επανένταξη στο Ποτάμι, έχει δηλώσει πως η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, που έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ. Σε πρόσφατη ωστόσο συνέντευξή του, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ σημείωσε πως η συμφωνία, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση πως η χώρα πάει σε εκλογές, αρνούμενος ευθέως να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές πως με τα ανωτέρω δεδομένα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να διασφαλιστούν άνω των 150 ψήφων, ενώ αυτή μπορεί να κυρωθεί και με απλή πλειοψηφία.

Ομως, η προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ διαμορφώνει την ανάγκη μιας δεύτερης πλειοψηφίας από το Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σενάριο να ζητήσει ο Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης, με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, δεν εξετάζεται. Ομως, η Ν.Δ. –καθώς θα έχει εκπνεύσει και το εξάμηνο από την προηγούμενη– θα μπορεί να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει μια «δεύτερη πλειοψηφία», διαφορετική από την πρώτη, που μπορεί να παρατείνει τον χρόνο της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση να κρατήσει τις πρωτοβουλίες σε «κυβερνητικό γήπεδο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βουλευτές που ενδεχομένως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία δεν θα ακολουθήσουν μια πιθανή «γαλάζια» πρόταση μομφής. Αυτή την πρόθεση έχει ήδη εκδηλώσει, πέραν του κ. Θ. Παπαχριστόπουλου, ο Κ. Ζουράρις, που, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, θα καταψηφίσει τις Πρέσπες, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε «πτώση αριστερής κυβέρνησης», ενώ φημολογείται πως στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κ. Κουντουρά. Αμφίβολο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τι θα πράξει ο Σπ. Δανέλλης, που είναι προσηλωμένος σταθερά σε «αντιδεξιά ρητορική» και πιθανόν σε μια τέτοια περίπτωση να μην ακολουθήσει το υπόλοιπο κόμμα. Αγνωστος «Χ» είναι και ο Σπ. Λυκούδης.

Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθούν και οι έντονοι κραδασμοί στην Εν. Κεντρώων, που είναι άγνωστο τι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα απελευθερώσουν. Από τα ανωτέρω και από αυτή τη «διπλή πλειοψηφία» προκύπτει και η φράση κυβερνητικού αξιωματούχου: «Ανεξάρτητα των πρωτοβουλιών της αντιπολίτευσης, τα κλειδιά του χρόνου των εκλογών τα κρατά αποκλειστικά ο Τσίπρας». Σημειώνεται πως, προκειμένου να τελεσφορήσει η πρόταση μομφής, απαιτούνται 151 αρνητικές ψήφοι για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή