Φ. Γεννηματά: «Οχι» Ευρωσοσιαλιστών σε ευκαιριακές συμμαχίες

Φ. Γεννηματά: «Οχι» Ευρωσοσιαλιστών σε ευκαιριακές συμμαχίες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι με στόχο την αναθέρμανση της σχέσης ΚΙΝΑΛ – Σοσιαλιστών ήταν αυτό της κ. Γεννηματά στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος που, σύμφωνα με κομματικούς αξιωματούχους, επετεύχθη στο έπακρο. Δεν ήταν μόνο η ομιλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Ηταν, κυρίως, το τετ α τετ με τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν. Επειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις των δύο πλευρών πέρασαν κρίση, κάτι που αποτυπώθηκε και στο γεγονός πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Σοσιαλιστή στην Ελλάδα δεν υπήρξε συνάντηση με την κ. Γεννηματά, οι δύο πλευρές αποκατέστησαν τη σχέση τους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που έγινε «σε πολύ καλό κλίμα», βρέθηκε το ζήτημα του λεγόμενου «προοδευτικού μετώπου», στον σχηματισμό του οποίου συμφώνησαν και οι δύο πλευρές. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως Γεννηματά και Μπούλμαν βρήκαν κοινό τόπο και στο γεγονός πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με βάση την προγραμματική σύγκλιση και όχι με προσωρινές μετατοπίσεις ή ευκαιριακές συμμαχίες. Τα ανωτέρω τα είχε επισημάνει η κ. Γεννηματά και πριν από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας οφείλει να ανοίξει μέτωπο με «πολιτικές τύπου Ορμπαν» και να αναζητήσει κοινό βηματισμό. Παράλληλα, η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και για «λάθη που συρρίκνωσαν το ιδεολογικό υπόβαθρο της σοσιαλδημοκρατίας», όπως επί παραδείγματι «η μετατόπιση της άσκησης οικονομικής πολιτικής προς την ελεύθερη αγορά που υιοθετήθηκε εύκολα από ηγεσίες και κόμματα», ενώ παρουσίασε και τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί ένα «νέο ευρωπαϊκό συμβόλαιο».

Από την ομιλία της κ. Γεννηματά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η κριτική στον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος με κάθε ευκαιρία μιλάει για ενιαίο προοδευτικό μέτωπο, φλερτάροντας με την ευρωπαϊκή οικογένεια του ΚΙΝΑΛ. Υπερθεματίζοντας για τη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου», έβαλε ως όρους τις «αρχές και τις αξίες», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις» πρέπει «να έχουν πραγματικά προοδευτική ατζέντα και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο», ήταν η αναφορά της, επικαλούμενη τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, καθώς «δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό και στη χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα». Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ένταλμα σύλληψης για δημοσιογράφους, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «επιχειρεί να επιβάλει καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ». Για το ίδιο θέμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και το Ποτάμι, κατέθεσε χθες τροπολογίες με τις οποίες ζητεί την κατάργηση του αυτοφώρου για τα αδικήματα που αφορούν τον Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή