Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας μοιάζει με Ορμπαν

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας μοιάζει με Ορμπαν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλει πολύ θράσος να προσπαθούν να ταυτίσουν εμάς με τον κάθε κύριο Ορμπαν, που εμείς τον καταδικάσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον όλο και πιο πολύ με τον κάθε κύριο Ορμπαν». Ηταν η αποστροφή του λόγου με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τις κατηγορίες περί «ακροδεξιών» στον Αλέξη Τσίπρα, ταυτίζοντάς τον με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές για τις οποίες στηλιτεύονται αυταρχικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Εξαπολύοντας εφ’ όλης της ύλης επίθεση έναντι της κυβέρνησης από το συντονιστικό των τομεαρχών της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην ενημέρωση που εξελίσσονται σε «ανοικτές πληγές» για τη δημοκρατία, ενώ επέμεινε στη «συνδιαλλαγή» μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας εκλογές για να μπει τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα.

Το κλίμα εντός της συνεδρίασης, εξάλλου, ήταν ότι το διαφαινόμενο «ναι» στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή, ενισχύει τα τετελεσμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης μομφής, μετά την παρέλευση ενός εξαμήνου από την πρόταση μομφής που είχε υποβάλει η Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης (μετά τις 17 Δεκεμβρίου). «Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην ενημέρωση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ολο και πιο ξεδιάντροπα η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει μετατραπεί σε τηλεβόα του Μαξίμου. Επιβεβαιώνεται πως όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, το μόνο που επιζητούν είναι η παραμονή τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε εμφατικά την άρνησή του να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, «συντάχθηκε ερήμην της ελληνικής Βουλής».

Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε δε ότι το ισχυρότερο τετελεσμένο είναι η αναθεώρηση του σκοπιανού συντάγματος. Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος στην εισήγησή του σημείωσε ότι κάθε βήμα που γίνεται από τη σκοπιανή πλευρά «καθιστά όλο και πιο ισχυρά τα επιζήμια τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας». Προέβλεψε δε ότι η αλλαγή του συντάγματος θα είναι εξέλιξη καθοριστική, καθώς «θα είναι δύσκολο μετά τη συνταγματική αλλαγή να υποχρεωθούν τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομά τους ξανά».

«Είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισ. ευρώ και να φτιάχνεις τον χειρότερο καταυλισμό στον κόσμο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη Μόρια, ενώ διεμήνυσε με αφορμή τις παλινωδίες της Δικαιοσύνης για την εισαγγελική έρευνα για το Μάτι, ότι «κάποιοι εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους θεσμούς που υπηρετούν, επιχειρώντας συγκάλυψη ευθυνών» και ότι στη χώρα «θα επιστρέψουν η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα». Εκανε δε εκ νέου άνοιγμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους, σημειώνοντας ότι «μιλάμε και θα συνεχίσουμε να μιλάμε με προδομένους συμπολίτες μας».

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το προσφυγικό. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για «σκοτεινό σύστημα διαχείρισης» των κονδυλίων, έφερε ως παράδειγμα ποσό 15 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί σε διάφορες ΜΚΟ για διερμηνείες και άφησε αιχμές για «μαύρο πολιτικό χρήμα». Καλώντας τα στελέχη του να αναδείξουν το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της Ν.Δ., όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο Βελλίδειο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. επέβαλε τη δική της πολιτική ατζέντα. Οπως είπε, «οι πολίτες κατάλαβαν ποιος έχει συγκροτημένο πρόγραμμα για ανάπτυξη της χώρας και ποιος υποσχέθηκε να διαχειριστεί με επιδόματα τη φτώχεια που έχει επιβάλει». Νωρίτερα, παρουσιάζοντας την κατάσταση στην οικονομία, ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η χώρα είναι έξω από το πρόγραμμα, «όχι έξω από τα μνημόνια», καθώς δεν έχει εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή