Σε πρώτο πλάνο οι ελαφρύνσεις για το Μαξίμου

Σε πρώτο πλάνο οι ελαφρύνσεις για το Μαξίμου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό άξονα την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως κύρια επιδίωξη, μέσω αυτής της διαδικασίας, η λεγόμενη καθαρή έξοδος από τα μνημόνια να εμπεδωθεί σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εν λόγω υλοποίηση, βάσει κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, θα γίνει σταδιακά ώστε να συντηρείται για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στην κοινωνία κλίμα «μεταμνημονιακής εποχής». Είναι δεδομένο πως στο επίκεντρο των «ελαφρύνσεων» βρίσκονται τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα, απόδειξη πως η κυβέρνηση, όπως είχε παραδεχθεί προσφάτως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Χαϊδάρι, βάζει και «ταξικό πρόσημο».

Στις επικείμενες φοροελαφρύνσεις αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου βρίσκεται, σε ομιλία που έκανε προς τους ομογενείς στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Τσίπρας μιλώντας αρχικά για έναν «άθλο» του ελληνικού λαού, ώστε να καταφέρει να βγει η Ελλάδα έπειτα από οκτώ έτη από την εποπτεία, εστίασε στην επιβάρυνση «των ασθενεστέρων», η ενίσχυση των οποίων αποτελεί, όπως είπε, άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου αυτή η επιβάρυνση να αποκατασταθεί, γιατί τώρα μπορούμε να  πιάνουμε τους συμφωνημένους στόχους και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Κάνοντας, δε, την αντιπαραβολή με την αντίστοιχη συνάντηση που είχε με τους ομογενείς το 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν έχουν αλλάξει μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά, παράλληλα, η χώρα «ανέκτησε τον χαμένο της γεωπολιτικό ρόλο» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία παρά το γεγονός πως τη χαρακτήρισε «δύσκολη», σημείωσε πως αναδεικνύει την Ελλάδα «σε μία ηγέτιδα χώρα των Βαλκανίων που δεν φοβάται να λύσει προβλήματα δεκαετιών». Παράλληλα, γνωρίζοντας πως στους κόλπους της ομογένειας η αντίδραση για τη συμφωνία είναι μεγάλη, αναφέρθηκε και στο ευαίσθητο κομμάτι της Ιστορίας, λέγοντας πως με τις Πρέσπες η Ελλάδα εξασφάλισε «το πιο σημαντικό πράγμα, που για εμάς είναι η Ιστορία μας», αναφερόμενος στην αρχαία ελληνική Μακεδονία. Η ομιλία Τσίπρα είχε και μήνυμα στήριξης στον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Λέγοντας πως οι μεγάλες προκλήσεις δεν είναι πίσω αλλά μπροστά, υπογράμμισε πως αυτόν τον αγώνα «καλούμαστε να δώσουμε τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών που είναι μαζί μας».

Επίσης, εξαίροντας τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ κατά τα οκτώ έτη της κρίσης, ζήτησε τη συνεισφορά της και από εδώ και στο εξής, σημειώνοντας την πεποίθησή του «ότι η ομογένεια μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια». Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας πως το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ ήταν στην Αθήνα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ενώ και σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, όπως φάνηκε από την περυσινή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον έπειτα από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το δίπολο των εκλογών

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση περιέγραψε εμμέσως αλλά σαφώς το δίπολο των επόμενων εκλογών. «Η χώρα περνάει σε μια περίοδο πολιτικής κανονικότητας» σημείωσε, προσθέτοντας πως «από το 2011, με την κατάρρευση του δικομματισμού, υπήρξε μεγάλη ρευστοποίηση του σκηνικού» κάτι που δεν ισχύει σήμερα, φωτογραφίζοντας τη ραγδαία καθίζηση των μικρών κομμάτων. Παράλληλα, όσον αφορά τη στρατηγική του Μαξίμου σημείωσε πως «εμείς δεν ψαρεύουμε σε θολά νερά», προτάσσοντας θέματα αρχών όπως η συμφωνία των Πρεσπών και η προγραμματική αντιπαράθεση. Τέλος, στήριξε τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως «παρά τις διαφορές μας» «έχουν χαρακτήρα λαϊκής δεξιάς» και όχι τον «ακραίο νεοφιλελευθερισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή