Μαξίμου: Κερδοσκοπικές πιέσεις

Μαξίμου: Κερδοσκοπικές πιέσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κερδοσκοπικές πιέσεις» αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου τις χθεσινές εξελίξεις στο χρηματιστήριο αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, στις οποίες σημειώθηκε ραγδαία πτώση της τάξεως του 8,78%. Η πτώση προκάλεσε κινητοποίηση στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η πτώση δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, καθώς «έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία τα stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο», είναι δημοσιευμένοι «υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας» και «υπήρξε υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων». Ως εκ τούτου η κατάσταση, σύμφωνα με το Μαξίμου, «οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις». Σύμφωνα δε, με πληροφορίες, η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χ.Α. και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές.

Αισιοδοξία για συντάξεις

Οσον αφορά το θέμα των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκη, σε ενημέρωση που έκαναν χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως δεν πρόκειται να περικοπούν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος κατά την τοποθέτησή του σημείωσε πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το ζήτημα «κλειδώσει οριστικά», προσέθεσε ωστόσο πως καθαρότερη εικόνα θα υπάρχει στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα θα «σκανάρουν», κατά τη συνήθη διαδικασία για τα κράτη-μέλη, τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αν όλα κυλήσουν όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα «ακυρώνει οριστικά», όπως λένε αρμόδιες πηγές, την περικοπή των συντάξεων. Το τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τα λεγόμενα αντίμετρα, καθώς ο εν λόγω νόμος θα συνεπάγεται την ακύρωσή τους, ο επακόλουθος σχεδιασμός θα προβλέπει την υλοποίησή τους σε βάθος τετραετίας, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο. Πιο ασαφή είναι τα πράγματα όσον αφορά το αφορολόγητο.

Πρέσινγκ βουλευτών

Για τους βουλευτές, που ουσιαστικά έχουν ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα, οι σχετικές αναφορές των αρμόδιων υπουργών ήχησαν στα αυτιά τους ιδιαιτέρως καθησυχαστικές, καθώς το ζήτημα των συντάξεων αποτελεί ουσιαστικά τη «μητέρα των μαχών» και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούν στις εκλογικές τους περιφέρειες, όχι μόνο για την ουσία του θέματος, αλλά και για να πείσουν το εκλογικό σώμα πως η Ελλάδα πράγματι έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό, λόγω «μεταμνημονιακής εποχής». Τα αιτήματα, πάντως, προς τους αρμόδιους υπουργούς δεν έλειψαν. Κύρια έννοια των βουλευτών τα μέτρα με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως επί παραδείγματι το επίδομα πετρελαίου, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δοθεί στην ίδια λογική με πέρυσι, αλλά και η ρύθμιση των 120 δόσεων για την εφορία. Το γενικό πλάνο του Μαξίμου είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να έρθουν το επόμενο διάστημα σταδιακά στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών, ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση της «εξόδου από τα μνημόνια», καθώς έπειτα από οκτώ έτη η Βουλή δεν ψηφίζει περικοπές, αλλά «υψώνει κοινωνική ομπρέλα». Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου περιλαμβάνεται και το αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες, ώστε να φέρνει σε δυσμενή θέση τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝΑΛ, που θα δυσκολευθούν να απορρίψουν την «κοινωνική ατζέντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή