ΠΓΔΜ: Aγώνας δρόμου από Ζάεφ για τους 80

ΠΓΔΜ: Aγώνας δρόμου από Ζάεφ για τους 80

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προθεσμία που έχει ο ίδιος θέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή προσπαθεί να προλάβει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη 80 βουλευτών στη συμφωνία των Πρεσπών και να μην οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές. Οι παρασκηνιακές διεργασίες μέσα στην ΠΓΔΜ είναι έντονες, ωστόσο φαίνεται ότι στο εσωτερικό του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, η τάση τήρησης αποστάσεων από τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης παραμένει η πλέον ισχυρή. Παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ζάεφ εκτιμάται ότι αν τελικά δεν επιτευχθεί η κοινοβουλευτική ισορροπία, οι πιθανότητες να κερδηθούν οι εκλογές και με αυτό τον τρόπο να αυξηθούν οι έδρες του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και των μικρότερων κομμάτων που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αρκετές. Ως «όπλο» σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση Ζάεφ προσανατολίζεται στο να μην αναγγείλει προεκλογικά τις συμφωνίες συνεργασίας που θα έχει με τα μικρότερα κόμματα για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Με αυτό τον τρόπο οι επιτελείς του κ. Ζάεφ εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων θα αποκτήσουν κίνητρο διεξαγωγής πιο εντατικής εκστρατείας, ώστε μετά τις εκλογές να έχουν αυξημένη δυνατότητα διαπραγμάτευσης στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Στην ΠΓΔΜ ισχύει η απλή αναλογική και το εκλογικό σύστημα έχει αρκετές ομοιότητες με το γερμανικό, καθώς είναι βασισμένο στις μονοεδρικές περιφέρειες. Η σκέψη αυτή προέκυψε, μεταξύ άλλων, ως συμπέρασμα από την ανάλυση της εκστρατείας που έγινε πριν από το δημοψήφισμα. Οι βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εργάστηκαν παρά ελάχιστα, ενώ η εξαιρετικά αποτελεσματική οργάνωση του VMRO σε τοπικό επίπεδο, πρακτικά οδήγησε σχεδόν σε αποχή του συνόλου των ψηφοφόρων του κόμματος.

Επισήμως, πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι είπε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η εξεύρεση 80 βουλευτών, ώστε να επιτευχθεί η συνταγματική αναθεώρηση, που απαιτείται ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά της ΠΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πιέσεις

Την ίδια στιγμή, το VMRO δέχεται πιέσεις από τα «αδελφά» κόμματά του στο ΕΛΚ, με πρώτα τα γερμανικά CDU και CSU. Σύμφωνα με το ΜΙΑ, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, χθες, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ Γιόχαν Βάντεφουλ απηύθυνε στο VMRO πρόσκληση «να συμφωνήσει στην ιστορικά σημαντική ψήφο στη Βουλή επί των συνταγματικών τροποποιήσεων. Διαφορετικά θα ήταν πολιτικά υπεύθυνο για το μπλοκάρισμα αυτού του δρόμου για τη Μακεδονία σε βάθος χρόνου και, έτσι, θα απομονώσει τη χώρα από την Ευρώπη».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχολίασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και εκφράζοντας, μέσω ανακοίνωσης, τη στήριξη στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τελικά αυτό είναι απόφαση του λαού της Μακεδονίας. Πρέπει να τη σεβαστούμε. Από την άλλη πλευρά ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ε.Ε. δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της συνεργασίας με τη Μακεδονία λόγω του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή