Ισχυροί κραδασμοί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ

Ισχυροί κραδασμοί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφορετικές οπτικές που συνυπάρχουν εδώ και καιρό εντός του ΚΙΝΑΛ δεν αποτελούν μυστικό. Oι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως στο εσωτερικό του κόμματος δεν υπάρχει απόλυτη ομοιογένεια, με αιχμή του δόρατος τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τη γενική στρατηγική και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Από τη μία η πτέρυγα που τόσο στη ρητορική της όσο και στην πράξη βλέπει πιο θετικά τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και ανήκει στη λεγόμενη «αντιΣΥΡΙΖΑ τάση» και από την άλλη εκείνη που, φύσει και θέσει, διακατέχεται από αντιδεξιά αντανακλαστικά και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. Η ανωτέρω διελκυστίνδα αποτυπώθηκε και στην τελευταία Εκτελεστική Γραμματεία, όπου διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για το κείμενο που θα εξεδίδετο με το πέρας της συνεδρίασης. Τη «ρομφαία» των ενστάσεων σήκωσε ο Δ. Ρέππας, που «εκφράζει» τον κ. Γ. Παπανδρέου. Σημειώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνει ανοιχτά παράθυρα συνεργασίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ζήτησε «καθαρή στρατηγική» έναντι του «παραδοσιακού αντιπάλου της παράταξης», δηλαδή της Ν.Δ. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και ο Φ. Σαχινίδης αλλά και άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΚΙΔΗΣΟ, με τη λογική πως αν το ΚΙΝΑΛ θέλει να κερδίσει εκ νέου τον πολιτικό χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, πρέπει να μείνει εκτός της επόμενης κυβέρνησης. «Από τη στιγμή που θα είμαστε τρίτο κόμμα, δεν θα έχουμε καμία λαϊκή εντολή συγκυβέρνησης» αναφέρει σχετικά στην «Κ» στέλεχος που πρόσκειται στον Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης θα την έχουν τα δύο πρώτα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η δύσκολη εσωκομματική ισορροπία έχει οδηγήσει την ηγεσία του κόμματος να μετακυλίει σταθερά τις σχετικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές, γεγονός που η κ. Γεννηματά επανέλαβε και κατά τη χθεσινή συνέντευξή της (Real FM). «Το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα θα το πει ο ελληνικός λαός», σημείωσε. Η αποστροφή της, ωστόσο, πως «η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας», η οποία φωτογραφίζει τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κυβερνητικό σχήμα, βρίσκει αντιδράσεις. Παρά το γεγονός πως οι «προεδρικοί» θεωρούν πως αν ο κ. Τσίπρας αρνηθεί τη συγκυβέρνηση «θα εκτεθεί», η «παπανδρεϊκή πτέρυγα» υποστηρίζει πως μία τέτοια πρόταση αποτελεί την ιδανική εξέλιξη για τον νυν πρωθυπουργό, καθώς θα του δώσει το δικαίωμα να κάτσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους «παπανδρεϊκούς» και ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για «παράδοση του ιστορικού ΠΑΣΟΚ» στη Ν.Δ., με πηγές της Χαρ. Τρικούπη να απαντούν πως μιλά ως αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ράνιας Σβίγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή