ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλές Αγκυρας κατά της Κύπρου

apeiles-agkyras-kata-tis-kyproy-2276463

Απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες η Αγκυρα με αφορμή τη διαγωνιστική διαδικασία που έθεσε σε λειτουργία η Λευκωσία για την παραχώρηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται στα νότια του νησιού. Οι Τούρκοι προειδοποιούν ότι θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, ενώ επαναλαμβάνουν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τις έρευνες τις οποίες έχουν προαναγγείλει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ακόμα μια φορά για «μονομερή» δράση, η οποία στρέφεται κατά των συνιδιοκτητών του νησιού Τουρκοκυπρίων, αλλά και κατά της ίδιας της Τουρκίας, καθώς, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, το οικόπεδο 7 επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ακόμα μια φορά δείξει ότι δεν εγκατέλειψε τη συμπεριφορά της η οποία, τον Ιούλιο του 2017, οδήγησε τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο να είναι άκαρπη, αγνοώντας την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και το γεγονός ότι το νησί έχει συνιδιοκτήτη».

Εν συνεχεία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει την κυπριακή πρωτοβουλία ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. «Ενα σημαντικό κομμάτι των αποκαλούμενων περιοχών αδειοδότησης στο οικόπεδο 7 βρίσκεται στο εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», με βάση, όπως υποστηρίζουν, αρχεία που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ.

«Οπως έχουμε πει με έμφαση, η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της θαλάσσιας ευθύνης μας, δίχως την άδειά μας», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Και συνεχίζει ως εξής: «Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και θα λάβει όλων των ειδών τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των γεωτρήσεων. Για του λόγου το ασφαλές, είναι σχεδιασμένο να γίνουν γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και, επίσης, σε περιοχές όπου έχουν παραχωρηθεί άδειες από την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. το ψευδοκράτος) στην εταιρεία Turkish Petroleum».

Επιπλέον, ζητεί από τις χώρες και τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να έχουν δραστηριότητες «να δράσουν με σύνεση και να λάβουν υπ’ όψιν τις πραγματικότητες της περιοχής».