Βεβαιότητα για συντάξεις στο Μαξίμου

Βεβαιότητα για συντάξεις στο Μαξίμου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γάντι που πέταξε ο Νίκος Παππάς σήκωσε εκ νέου ο Νίκος Φίλης, δίνοντας συνέχεια στην εσωκομματική κόντρα με φόντο τη λειτουργία της ΕΡΤ, που τείνει να πάρει τη μορφή βεντέτας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Μετά τα όσα είπε –προχθές– ο κ. Παππάς περί «ταυτόσημης κριτικής Μητσοτάκη – Φίλη» για τη δημόσια τηλεόραση, ο πρώην υπουργός Παιδείας επανήλθε χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ακόμα πιο σκληρή γλώσσα για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Εκδίδοντας ανακοίνωση επί τούτου, ενδεικτικό της ενόχλησής του, ο κ. Φίλης «χτύπησε» τον υπουργό της κυβέρνησης από τα Αριστερά. «Πίστευα ότι η σύγχρονη Αριστερά θα είχε απαλλαγεί από τις ολέθριες αντιλήψεις του παρελθόντος και δεν θα εκλάμβανε την κριτική συντρόφων ως δήθεν προσχώρηση στις γραμμές του αντιπάλου», σημείωσε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας πως είναι «κρίμα για τον Ν. Παππά που επέτρεψε στον εαυτό του να υποπέσει σε ένα τέτοιο ολίσθημα».

Εμμένοντας δε, στην κριτική του για την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης επανέλαβε πως «τα γεγονότα και τα προβλήματα στην ΕΡΤ είναι ξεροκέφαλα, ενώ ο αντίπαλος καραδοκεί για να ξαναρίξει ”μαύρο”». Κλείνοντας, κατηγόρησε τον κ. Παππά για «στρουθοκαμηλισμό» που «είναι ο χειρότερος σύμβουλος», ζητώντας διάλογο για την υπεράσπιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε ρόλο πυροσβέστη

Θέση για το θέμα της κόντρας μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών πήρε και ο κ. Τζανακόπουλος, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247, υποστήριξε πως «στην ΕΡΤ γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά το σοκ που αντιμετώπισε με το “μαύρο” που έπεσε», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «ο αγώνας δεν κερδίζεται μέσα σε ένα βράδυ», προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Φίλη να έχει περισσότερη υπομονή. Στο πλαίσιο αυτό διαχώρισε τη θέση του από τον πρώην υπουργό, λέγοντας πως «δεν συμμερίζομαι την άποψή του».

Ο κ. Τζανακόπουλος, ωστόσο, επιχειρώντας να ισορροπήσει και με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την εικόνα της ΕΡΤ, υποστήριξε πως πράγματι υπάρχουν «εμπόδια» τα οποία πρέπει να υπερβεί η δημόσια τηλεόραση ώστε να «μπορέσει να σταθεί ως ένας πυλώνας ποιότητας στην ενημέρωση», παραδεχόμενος έτσι έμμεσα πως η εικόνα χρήζει βελτίωσης.

Στην ίδια συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η καγκελαρία της Γερμανίας ζητεί υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγια θέση «pacta sunt servanda». Αποκωδικοποιώντας δε, ποια είναι αυτά τα συμφωνηθέντα, σημείωσε πως αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, επαναλαμβάνοντας πως η περικοπή των συντάξεων «δεν είναι αναγκαία», επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία για μη περικοπή.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, μεταξύ των οποίων η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και μία σειρά διερεύνησης «σκανδάλων» που στο Μαξίμου θεωρούν πως μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το πλέγμα η συμφωνία των Πρεσπών περνά σε δεύτερο πλάνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στη γείτονα. Οσον αφορά πάντως τα σενάρια που θέλουν τη συμφωνία να εκφυλίζεται λόγω αδυναμίας του Ζάεφ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «είναι ζωντανή» επικροτώντας την πρωτοβουλία του Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού να τη φέρει στο Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή