«Καμπανάκι» από Ν.Δ. για την οικονομία

«Καμπανάκι» από Ν.Δ. για την οικονομία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός και ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επικρατεί στην Πειραιώς, με τελευταία αφορμή τη «βουτιά» που σημείωσε προ ημερών το Χρηματιστήριο λόγω της κατάρρευσης των ελληνικών μετοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι σχετική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την ομιλία του στα 44α γενέθλια της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι η χώρα θυμίζει «φτερό στον άνεμο» και ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία πολλαπλασιάζονται, επαναλαμβάνοντας ότι υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και ότι μόνο μια νέα κυβέρνηση (της Ν.Δ.) που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία μπορεί να τερματίσει την αβεβαιότητα.

Από την Πειραιώς επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πέρασαν από oικονομική κρίση και από μνημόνιο, παραμένει εκτός αγορών, ενώ οι εξελίξεις γύρω από τις τράπεζες και τη ΔΕΗ έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Ν.Δ., καθώς κυρίαρχος είναι ο φόβος ότι η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο (και χωρίς δίχτυ ασφαλείας). Αρμόδιες πηγές στέκονταν ιδιαιτέρως στο «διαχειριστικό έλλειμμα» της κυβέρνησης που αυξάνει, όπως έλεγαν, το ρίσκο για τις τράπεζες, το ρίσκο για τη ΔΕΗ και, εντέλει, το ρίσκο για τη χώρα. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», ήταν η σχετική αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη από το Μουσείο Μπενάκη. Kαι, πάντως, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. προ ημερών απέστειλε κλιμάκιο της Ν.Δ. (αποτελούμενο από τους Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ενημερωθούν για τον χώρο ευθύνης της (και κυρίως για την υπόθεση της ΔΕΗ, αλλά και της Folli Follie).

Ανησυχία επικρατεί και για τις τράπεζες, παρότι δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση για να μη δημιουργηθεί κλίμα πανικού. Αρμόδιες πηγές θύμιζαν ότι η βασικότερη πρόκληση είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, με ταυτόχρονη τήρηση των ελάχιστων επιπέδων δεικτών φερεγγυότητας και ότι η διατήρηση υψηλού αποθέματος κόκκινων δανείων στα βιβλία των τραπεζών, μεταξύ άλλων, εμποδίζει την αποτελεσματική κατανομή των παραγωγικών πόρων στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, επανέρχεται η Ν.Δ. στο προσφυγικό, για δεύτερη φορά μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδομών και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του. «Για πολλοστή φορά, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν εστιάζει στην ουσία των καταγγελιών, αλλά απαντά με δίωξη των καταγγελλόντων. Συνεχίζει να μη δίνει κανένα στοιχείο για το πού έχει πάει το 1,6 δισ. ευρώ του προσφυγικού, εξακολουθεί να μην εξηγεί τι φταίει και χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε hotspots ντροπής και προσβολής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», σημείωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαμηνύοντας ότι η Ν.Δ. θα συνεχίσει να ελέγχει τις καταγγελίες. Στην ίδια δήλωση, μάλιστα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Καραγκούνης σημειώνει, με αφορμή τις παραιτήσεις και αποπομπές κυβερνητικών αξιωματούχων κατόπιν καταγγελιών τους για αδιαφανείς διαδικασίες, ότι εγείρεται «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα», καλώντας μάλιστα τη Δικαιοσύνη να ελέγξει τις καταγγελίες και να διαταχθεί άμεσα εισαγγελική έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή