Ασκήσεις ισορροπίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ασκήσεις ισορροπίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μάχη για τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών καλούνται να δώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας του Πάνος Σκουρλέτης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η μετάθεση κατά μία εβδομάδα της Κεντρικής Επιτροπής, που προγραμματίζεται πλέον για τις 13-14 Οκτωβρίου, γεγονός που δείχνει ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αναπτύσσονται δυνάμεις που διεκδικούν μερίδιο από την εσωκομματική πίτα και θέλουν τον «χρόνο διαχείρισης».

Οι τελευταίες άλλωστε συχνές παρεμβάσεις της ομάδας των «53+», που ζητεί διαρκώς «αριστερή στροφή» στο κόμμα, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον σχεδιασμό του Μαξίμου, αποτυπώνουν τη δυσκολία της εξίσωσης που έχει να λύσει ο γραμματέας του κόμματος.

Σε αυτές τις δυσκολίες αποδίδουν πολλοί το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη ενοποίηση του Πολιτικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου μάλλον παραπέμπεται για τις ελληνικές καλένδες, καθώς αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, είναι «η διατήρηση της εσωκομματικής νηνεμίας» και όχι οι «κομματικές τομές», που δεν έχουν άλλωστε σε επίπεδο κοινωνίας κάποια απήχηση.

Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως αλλάζει και ο σχεδιασμός για τη γενναία μείωση του αριθμού της Πολιτικής Γραμματείας, που αρχικά προτεινόταν να «πέσει» στους 19 και μάλλον θα παραμείνει κοντά στον αριθμό 27 που είναι σήμερα.

Κομβική για την παραμονή της κομματικής δομής ως έχει ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση Τσίπρα στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου έδωσε το «παρών». Παρά το γεγονός ότι επιμελώς τηρήθηκε σιγή ιχθύος για όσα είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε «να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα».

Τουτέστιν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως –την ώρα που η κυβέρνησή του δίνει τη μάχη για τη μη περικοπή των συντάξεων, η σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο κρέμεται σταθερά σε μια κλωστή και ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά κυνηγάει τη Νέα Δημοκρατία– είναι απαγορευτικό να ανοίξει ζήτημα και με την εκπροσώπηση των τάσεων εντός του κόμματος, που θα εκπέμψει μήνυμα εσωστρέφειας.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υφίσταται μέτωπο μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του Νίκου Φίλη. Οι διαρκείς δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών του κόμματος, με επίκεντρο τη λειτουργία της ΕΡΤ, έχουν φέρει αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο τέως υπουργός Παιδείας, που δεν εντάσσεται σε κάποια εσωκομματική ομάδα, αλλά οι παρεμβάσεις του πάντα έχουν σημειολογική απήχηση στο εσωκομματικό ακροατήριο, αυξάνει τους πονοκεφάλους με την ευρύτερη κριτική του. Στο επίκεντρο των λεγομένων Φίλη βρίσκεται σταθερά το ιδεολογικό πρόσημο του κόμματος, αλλά και οι επιπτώσεις της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Την ίδια ώρα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ακόμα έναν «κάβο» που πρέπει να ξεπεράσει το κόμμα. Το βέβαιο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καταγράψουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου, παρά την αλλαγή που είχε επέλθει στους συσχετισμούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διατήρησαν τα ηνία. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπήρξαν εισηγήσεις για κάθοδο υποψηφίων του κόμματος ακόμα και εκεί όπου θα υπήρχαν εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της Kεντροαριστεράς. Η βασική επιχειρηματολογία ήταν, πρώτον, να ακολουθηθεί μια στρατηγική «δευτέρου γύρου», όπου ο ηττημένος θα συνέπραττε με το πιο συγγενή ιδεολογικά, απειλώντας ακόμα και ισχυρούς κεντροδεξιούς υποψηφίους, και, δεύτερον, το στίγμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει, όπως ζήτησαν και οι «53+», οποιονδήποτε υποψήφιο στη λογική πως «αυτός κερδίζει». Η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται, γεγονός που δείχνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές απευθείας σαν «όχημα» δημιουργίας κεντροαριστερού πόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή