Το μανιφέστο Μητσοτάκη για το μέλλον της χώρας

Το μανιφέστο Μητσοτάκη για το μέλλον της χώρας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ν.Δ. θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Δεν επέλεξε τυχαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συγκεκριμένη αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ομιλία του στα 44α γενέθλια της Ν.Δ. Ηταν, σαφές, εξάλλου, ότι η πανηγυρική εκδήλωση στάθηκε μόνο η αφορμή ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να παρουσιάσει το δικό του μανιφέστο για το μέλλον της χώρας και της Ν.Δ. και να διαμηνύσει ότι τόσο η αλλαγή όσο και τα ανοίγματα πέραν των κομματικών τειχών  –και δη προς τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς– είναι μονόδρομος αν η Ν.Δ. θέλει να κυβερνήσει διαμορφώνοντας συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας και, φυσικά, αυτοδυναμία.

Αναφέροντας τη ρήση του ιδρυτή της Ν.Δ. –λένε στην Πειραιώς– ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει κυρίως στο εσωκομματικό ακροατήριο ότι αυτή ήταν πάντα η φυσιογνωμία του κόμματος και ότι δεν υπάρχει «Αριστερά – Δεξιά». Ή, σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, να υπογραμμίσει ότι όποτε στην ιστορία της η Ν.Δ. υπερέβη αυτό το δίπολο, κατέγραψε τα μεγαλύτερα εκλογικά κέρδη και κυριάρχησε πολιτικά. Δεν ήταν παρά ακόμη μία επαναβεβαίωση της στρατηγικής του επιλογής για διεύρυνση στον χώρο του Κέντρου, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου την επανέλαβε από το Βελλίδειο.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι επέλεξε να αναφερθεί και στο μέγεθος των εκλογικών νικών που κατέγραψε η Ν.Δ. όποτε διεύρυνε την απήχησή της εκτός του κομματικού ακροατηρίου: 1974 (54%), 1990 (47%), 2004 (45%). Ολα προέκυψαν, τόνισε, όταν το κόμμα ανανεώθηκε και ένωσε.

Οι αμφιταλαντευόμενοι

Το μήνυμα ήταν σαφές. Και, πάντως, η επίμονη επανάληψή του με πιο προωθημένα ανοίγματα από το Βελλίδειο κι έπειτα είναι σαφής στρατηγική, καθώς από τη ΔΕΘ και μετά στην Πειραιώς βλέπουν ενισχυμένα ποσοστά και σε ομάδες ψηφοφόρων που δεν είναι νεοδημοκράτες. Από τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. προκύπτει ότι ένα 6-8% των ψηφοφόρων εξακολουθεί να δηλώνει αναποφάσιστο. Μάλιστα, ενώ είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, η πλειονότητα αυτών στη σχετική ερώτηση απαντά «αποκλείεται να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ». Η δεξαμενή αυτή, θεωρούν στην Πειραιώς, είναι σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι βρίσκονται πιο κοντά στη Ν.Δ.

Με απλά λόγια, η Ν.Δ. διεκδικεί και θα διεκδικήσει ακόμη πιο ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται μεταξύ του να ψηφίσουν Ν.Δ. και να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εξ ου και οι επικλήσεις του κ. Μητσοτάκη στους «απογοητευμένους» ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς και μάλιστα από τα γενέθλια της Ν.Δ., όπου, με εξαίρεση τα νέα πρόσωπα του μητρώου στελεχών, το ακροατήριο ήταν«γαλάζιο». Ακροατήριο που έχει αυξήσει τη συσπείρωσή του μετά την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Και το οποίο, παρά τα θρυλούμενα, δείχνει να είναι άνετο με τα ανοίγματα στον χώρο του Κέντρου. Το μήνυμα αυτό, εξάλλου, πέρασε εύγλωττα και με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει το νέο σήμα στην εκδήλωση για τα 44α γενέθλια, εξηγώντας μάλιστα ο ίδιος τον συμβολισμό του για μια Ν.Δ. «ανοικτή στην κοινωνία και σε νέες ιδέες».

Αυξημένη συσπείρωση

Από τις μετρήσεις του επιτελείου του προέδρου της Ν.Δ. προκύπτει αυξημένη συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου, γεγονός, που, μάλλον δείχνει, όπως λένε στην Πειραιώς, ότι η όποια δυσανεξία σε ανοίγματα σε συγκεκριμένους χώρους και πρόσωπα είναι μάλλον μια προσωπική υπόθεση στελεχών. Οπως, εξάλλου, επεσήμαιναν από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, «είναι εντελώς λάθος η περιχαράκωση, καθώς η Ν.Δ. κέρδισε μεγάλα ποσοστά όταν έφθασε στον μεσαίο χώρο» (σ.σ.: όπως έγινε και επί Κώστα Καραμανλή). Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να λησμονείται, σημειώνουν στην Πειραιώς, ότι το 53% που πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης στην εσωκομματική κάλπη δεν είναι κατά πλειονότητα νεοδημοκρατικό. Μάλλον το αντίθετο. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να πείσει και το εσωκομματικό ακροατήριο, καθώς πλέον δυσπιστία δηλώνει το 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή