Απειλές Ρώμης κατά Ε.Ε για οικονομία – προσφυγικό

Απειλές Ρώμης κατά Ε.Ε για οικονομία – προσφυγικό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολιτικό σεισμό κατά της λιτότητας, «προειδοποιεί» την Ευρώπη ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος, αναφερόμενος στις ενστάσεις της Κομισιόν επί του προϋπολογισμού, σημειώνει δηκτικά ότι αυτή η Ευρώπη σε έξι μήνες θα έχει τελειώσει.

Σχολιάζοντας την επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο κ. Ντι Μάιο σημείωσε:

«Οι προβλέψεις (της ιταλικής κυβέρνησης) δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα. Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β», είπε ο Ντι Μάιο και πρόσθεσε:

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες, αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει plan b. Για μένα δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη όπως και συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Κομισιόν είναι που έχει έξι μήνες ζωής, μετά από το οποίο διάστημα αυτά τα ζητήματα δεν θα απασχολούν κανέναν (…) Θα υπάρξει τέτοιος σεισμός σε όλες της χώρας κατά της λιτότητας, που θα αλλάξουν οι κανόνες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (…) Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. (….) Πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί».

Χθες, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης απέρριπταν την πληροφορία της απόρριψης του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού εκ μέρους της Κομισιόν.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Γιούνκερ: Αλλαγές αν κριθεί αναγκαίο

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  ανέφερε ότι  Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως θα τον αποτιμήσει χωρίς προκαταλήψεις και θα προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύτηκε χθες.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

«Μην μας κάνετε Ελλάδα»

Στον διάλογο Κομισιόν – Ρώμης προσετέθη και ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε το στέλεχος της Λέγκας και επέκρινε τους «λανθασμένους» χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμιο πρόβλημα».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα προαναφερθέντα αυστριακά Μέσα όπου ερωτηθείς αν αναμένει ξέσπασμα νέα κρίση χρέους απάντησε: «Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή