Υπεραμύνθηκε του νομοθετήματος στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Παρασκευόπουλος

Υπεραμύνθηκε του νομοθετήματος στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Παρασκευόπουλος

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τροπολογία με την οποία δίδεται παράταση στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, που εισήγαγε τον φερώνυμο νόμο το 2015, υπερασπίσθηκε του νομοθετήματος, ενώ, μιλώντας για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, υπογράμμισε ότι «είχαμε πολλές καταδίκες στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των συνθηκών κράτησης που οφείλονταν στη συμφόρηση. 36 καταδίκες τα τελευταία χρόνια».

Ακολούθως, υποστήριξε, σε σχέση με τις επικρίσεις που έχει δεχθεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο αύξησης της εγκληματικότητας εξαιτίας της αποφυλάκισης εγκληματιών με βαριές καταδίκες, τα εξής: «Στις μετρήσεις που έγιναν της σοβαρής εγκληματικότητας δεν φάνηκε να υπάρχει όντως αύξησή της, εγκλήματα ανθρωποκτονίας και ληστείας ακόμα. Σε τι οφείλεται αυτό; Η μια εκδοχή είναι το ότι είναι συμπτωματικό. Δεν πρόλαβε ο νόμος να επενεργήσει στις πραγματικές συνθήκες. Πάντως το γεγονός ότι δεν είχαμε και αύξηση στη βαριά εγκληματικότητα, δείχνει ότι το επιχείρημα ότι ο νόμος αυτός αύξησε την εγκληματικότητα δεν στέκει, αφού η αύξηση δεν επήλθε. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι η καθήλωση ή αν θέλετε και η μικρή μείωση που έχει σε  ορισμένα σημεία δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι έπαψαν οι συνθήκες κράτησης να είναι απάνθρωπες. Αυτό σημαίνει ότι έπαψε ο κρατούμενος να κρατείται στις φυλακές μας, σε κάποιες τουλάχιστον φυλακές, σε κάποιες περιπτώσεις με συνθήκες βάρβαρες, πράγμα το οποίο διευκολύνει την επανένταξή του στη συνέχεια». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, μιλώντας στην ίδια Επιτροπή για την τροπολογία που κατέθεσε, φρόντισε κατ’ αρχάς να τονίσει ότι «η κυβερνητική πολιτική έχει επεξεργαστεί από την πρώτη στιγμή, από το 2015, ένα συγκεκριμένο σχέδιο και υλοποιεί μια νέα σωφρονιστική πολιτική και λέω νέα σε σχέση και με τους όρους και σε σχέση με τα αποτελέσματα. Κινείται στους άξονες ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη, διαφάνεια». Υπερασπίσθηκε την πρωτοβουλία του κ. Παρασκευόπουλου για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, ενώ παρέπεμψε σε αριθμητικά δεδομένα, προκειμένου να τονίσει την αναγκαιότητα να δοθεί η παράταση μέχρι την υιοθέτηση ενός νέου ποινικού κώδικα, που θα εισαγάγει διαφορετική λογική απόδοσης ποινών. Οπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «από τις 28 Αυγούστου του 2018 που εξέπνευσε η ισχύς της προηγούμενης αποσυμφορητικής διάταξης μέχρι σήμερα, έχουμε στα καταστήματα α΄ και β΄ τύπου 1.000 παραπάνω κρατούμενους. Σε ένα μήνα και κάτι έχουμε 1.000 παραπάνω κρατούμενους».

Πρόσθεσε ότι εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα αποσυμφόρησης, ως εναλλακτική λύση θα ήταν μόνον η κατασκευή όλο και περισσότερων φυλακών. Προκειμένου, δε, να ενισχύσει την υποστήριξή του στον ν. Παρασκευόπουλου, ανέφερε ότι «από το 2008 έως το 2014 η χώρα μας κλήθηκε να πληρώσει από καταδικαστικές αποφάσεις ΕΔΑ για τις συνθήκες κράτησης 3.238.800 συν τόκους. Καταδικαστικές αποφάσεις για συνθήκες κράτησης από το 2015 μέχρι το 2017, ασφαλώς είναι  μικρότερο το χρονικό διάστημα, αλλά το ποσό είναι ενδεικτικό. Σε αυτή λοιπόν τη διετία έχουμε 122.300 ευρώ».

Οι αριθμοί αποφυλακίσεων

Οσον αφορά τα δεδομένα για τα οποία ο ν. Παρασκευόπουλου έχει δεχθεί τόσο μεγάλη κριτική, οι αριθμοί αποφυλακίσεων είναι ενδεικτικοί. Από την αρχή εφαρμογής του νόμου κατεγράφησαν μαζικές αποφυλακίσεις, οι οποίες συνεχίσθηκαν και μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν. Υπολογίζεται ότι 430 με 450 κρατούμενοι αποφυλακίσθηκαν κάθε μήνα κατά την περίοδο εφαρμογής του νόμου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Δικαιοσύνης, το 2017 έγιναν 320 αποφυλακίσεις με καταδίκες για ληστείες και 1.137 για κλοπές, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και βγήκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις φυλακές ενώ είχαν καταδίκες για ναρκωτικά, την ίδια περίοδο, άγγιξε τους 698.

Ενδεικτικές υποθέσεις κακοποιών που αποφυλακίσθηκαν και επέστρεψαν στην εγκληματική δράση είναι:

1. Γεωργιανός την καταγωγή, 38 χρόνων, που πυροβόλησε θανάσιμα τον 27χρονο κοσμηματοπώλη Θεόδωρο Παπαδόπουλο μέσα στο κατάστημά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, είχε αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για τις πρόωρες αποφυλακίσεις μετά καταδίκη 25 χρόνων κάθειρξης για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων.

2. Τα τρία μέλη σπείρας που βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα είχαν επίσης αποφυλακιστεί πρόωρα, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας.

3. Ο κατηγορούμενος για τη στυγερή δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 χρόνων για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς είχε συλληφθεί με 37,5 κιλά χασίς, αποφυλακίστηκε πρόωρα μετά έκτιση ποινής που δεν έφθασε τα έξι χρόνια.

4. Ο Αφγανός, που κατηγορήθηκε για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, είχε αποφυλακιστεί επίσης πρόωρα μετά την καταδίκη του, γιατί είχε προκαλέσει βαρύτατες σωματικές βλάβες εις βάρος 20χρονης στην Κέρκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή