Σε διάταξη εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε διάταξη εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικό «λίφτινγκ» ενόψει εκλογών ξεκινά στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από την τελευταία, με την υπάρχουσα δομή, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αύριο στις 2 το μεσημέρι, οπότε θα τεθεί η πολιτική ατζέντα για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ως είθισται, το πρώτο που θα συζητηθεί είναι το πολιτικό πλαίσιο σε συνάρτηση με την παρούσα συγκυρία, με αιχμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ήδη έχουν «κλειδώσει» αρκετές υποψηφιότητες, με τελευταία αυτή του Δημήτρη Αναγνωστάκη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το γενικό πλαίσιο, όπως περιγράφει στην «Κ» κομματικό στέλεχος, είναι να συγκροτηθούν «ψηφοδέλτια νίκης» στη λογική των ευρύτερων συναινέσεων, που θα προέρχονται από την «κοινωνική βάση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς». Οπερ σημαίνει πως, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις αυστηρές συστάσεις ιδιαίτερα από τους «53+», η βασική γραμμή του Μαξίμου για συγκρότηση «προοδευτικού μετώπου» παραμένει αδιατάραχτη. Οι ίδιες πηγές, πάντως, διαχωρίζουν τις αυτοδιοικητικές από τις εθνικές εκλογές σε επίπεδο στρατηγικής, σημειώνοντας πως σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή όπου οι αμιγώς πολιτικές συμμαχίες είναι απαραίτητες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο στόχος είναι να συγκροτηθεί «μέτωπο από κάτω προς τα πάνω», ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει σε τοπικό επίπεδο «την πολιτική αλλαγή που έγινε το 2015 στη χώρα», κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα.

Eνόψει ευρωεκλογών

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να συζητηθεί και η στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών, την οποία έχει περιγράψει ευκρινώς ο Αλέξης Τσίπρας σε όλα τα τελευταία του ταξίδια στο εξωτερικό και συνοψίζεται στη δημιουργία μετώπου εναντίον «του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς». Δεύτερον, είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες. Γνώστες της ιστορικής διαδρομής του κόμματος σημειώνουν πως η «μετεξέλιξη» του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια της κυβερνησιμότητας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το κόμμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι δομές μεταξύ των διαφόρων εσωκομματικών τάσεων, δεν είναι τόσο «στεγανές» όσο στο παρελθόν και η αναλογικότητα της εκπροσώπησης των τάσεων στα όργανα «είναι σχετική». Τουτέστιν, το δύσκολο εσωκομματικό παζλ που συναποτελείται από τους «53+», την «Κίνηση Μελών» –με στελέχη προερχόμενα από την «Πλατφόρμα 2010», τους «προεδρικούς» και τους «πασοκογενείς»– αλλά και την «Ενωτική Κίνηση», είναι αδιαμόρφωτο και ως εκ τούτου άγνωστο το πώς θα καταλήξει σε έκφραση στα όργανα.

Αυτή την ώρα, χωρίς πάντως να είναι κάτι βέβαιο καθώς οι εσωτερικές ζυμώσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δεν είναι απίθανη η μικρή αύξηση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, με τα ονόματα του Αριστείδη Μπαλτά και του Αντώνη Κοτσακά να είναι από εκείνα που συζητούνται σε μία πιθανή διεύρυνση.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη, αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα όσοι κατέχουν ήδη το κομματικό αξίωμα, καθώς πρόκειται για πρωτοκλασάτα ονόματα, όπως ο Νίκος Βούτσης, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Παππάς, η Ράνια Σβίγκου και ο Νίκος Φίλης.

Mία πιθανή, πάντως, αύξηση του Πολιτικού Συμβουλίου, μπορεί να δημιουργήσει νέους τριγμούς με τους «53+», οι οποίοι έχουν εισηγηθεί ακόμα και κατάργησή του, στη λογική πως το όργανο επισκιάζει την Πολιτική Γραμματεία. Τα ανωτέρω αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ που αφορά σε αλλαγές στο κόμμα. Μεταξύ αυτών, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναδιάρθρωση στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας νέας κομματικής δομής, που στόχο θα έχει τη μέγιστη ετοιμότητα ενόψει των πολλαπλών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή