Αλ. Τσίπρας: Στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής

Αλ. Τσίπρας: Στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο στην προσοπάθειά της να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης ΤΣίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

«Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους»  δήλωσε ο κ. Τσίπρας,ο οποίος επεσήμανε ότι η «σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι' αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

«Η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης έχει μία ξεχωριστή σημασία στην πορεία της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που επισήμανε ότι για τον καλύτερο συντονισμό αποφασίστηκε η δημιουργία μίας μόνιμης Γραμματείας της Τριμερούς Συνεργασίας με έδρα την Κύπρο.

Στο τέλος της δήλωση του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου θα ήθελαν να μείνουν και άλλο στην Κρήτη για να θαυμάσουν τις ομορφιές της και σημείωσε πως ίσως τους δοθεί μία άλλη φορά αυτή η ευκαιρία. «Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο πεδίο συνάντησης στον ελλαδικό χώρο εξαιτίας της συμβολικής σημασίας αλλά και της ομορφιάς της. Ένα μόνιμο σημείο συνάντησης αυτής της τριμερούς συνεργασίας μας που εμβαθύνεται, προχωρά και αποτελεί και πιλότο -θα έλεγα- και για άλλες τέτοιου είδους συνεργασίες με στόχο τη συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν «κοινή Δήλωση» της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, μετά τις τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου:

– Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

– Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή