Ζάεφ: «Υπάρχουν χώρες που δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ»

Ζάεφ: «Υπάρχουν χώρες που δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πορεία των συνομιλιών με την αντιπολίτευση μου δημιουργεί την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία είτε αυτήν την εβδομάδα είτε την άλλη. Αν δεν είχα αυτήν την ελπίδα, θα είχα προκηρύξει ήδη πρόωρες εκλογές, γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο. Αν εκλέξουμε νέα Βουλή, πρέπει αυτό να συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να έχουν και οι Ελληνες χρόνο να εκπληρώσουν το δικό τους κομμάτι των συμφωνηθέντων προτού πάει η Ελλάδα σε ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές τον Μάιο». Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που περιγράφει σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine και τον δημοσιογράφο Μίχαελ Μάρτενς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Υπάρχουν κράτη που δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει ο Ζάεφ, και όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος τον ρωτάει «ποια είναι αυτά», απαντάει: «Ολοι το γνωρίζουν. Υπάρχουν πολλές διασυνδέσεις των χωρών αυτών με εσωτερικούς εχθρούς της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξαν την εκστρατεία κατά του δημοψηφίσματος. Οταν μας επισκέφθηκε η Αγκελα Μέρκελ την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας μας, κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια μια φωτογραφία της με τη λεζάντα “Χρόνια πολλά για τη μέρα ανεξαρτησίας. Προσοχή να μην είναι η τελευταία”. Ετσι ήθελαν να υποβάλουν στους πολίτες την άποψη ότι όλοι όσοι ψηφίσουν υπέρ της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ θέτουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ. Ηταν μια επιτυχημένη καμπάνια, ήταν σαφές ότι πίσω της κρύβονταν επαγγελματίες», τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Οταν ο Μάρτενς τον ρωτάει αν κατέχει έγγραφα που δείχνουν μυστικές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την Ελλάδα για το όνομα και αν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να πείσει την αντιπολίτευση να συναινέσει στις συνταγματικές αλλαγές, ο Ζάεφ απαντάει αρνητικά και επιμένει ότι όλο το υλικό έχει παραδοθεί στον ειδικό εισαγγελέα, όπως προβλέπει ο νόμος. «Πολλοί πρώην κυβερνητικοί παράγοντες διώκονται για διαφθορά ή φοβούνται ότι θα παραπεμφθούν. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να ξανάρθουν στην εξουσία. Ελπίζουν σε μια αμνηστία ή στην απόσειση των ευθυνών τους με κάποιον άλλο τρόπο», λέει σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ο Ζάεφ. «Θα υπάρξει λοιπόν αμνηστία;», τον ρωτάει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Φυσικά όχι. Αν αμνηστεύονταν για πολιτικούς λόγους, μπορεί να ψήφιζαν στη Βουλή υπέρ της συμφωνίας και υπέρ της αλλαγής του ονόματος, αλλά θα καταστρέφαμε έτσι το μέλλον μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Γιατί ένα από τα κριτήρια για να ενταχθεί μια χώρα σε αυτούς τους οργανισμούς είναι η λειτουργία του κράτους δικαίου. Μια αμνηστία πολιτικών για πολιτικούς λόγους θα ισοδυναμούσε με υπονόμευση του κράτους δικαίου. Το μήνυμα θα ήταν: όλοι σε αυτή τη χώρα προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι απαράδεκτο», αποκρίνεται ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Τέλος, στην ερώτηση κατά πόσον μια εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια θα μπορούσε, μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ως «Βόρειας Μακεδονίας» να επανεισάγει το όνομα «Μακεδονία», ο Ζάεφ λέει ότι θα μπορούσε να το επιχειρήσει, αλλά θεωρεί αδύνατο να διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή. «Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μετονομασία, επειδή οι Ελληνες θα έχουν και μελλοντικά εργαλεία να μας εμποδίσουν από ένα τέτοιο βήμα, ειδικά στη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. που θα διαρκέσει πολλά χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή