Οι ΝΥΤ για τον ρόλο της Μόσχας στα Σκόπια και τον Ιβάν Σαββίδη

Οι ΝΥΤ για τον ρόλο της Μόσχας στα Σκόπια και τον Ιβάν Σαββίδη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μέρος της επιχείρησης επηρεασμού των εξελίξεων σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ από τη Μόσχα ενόψει της συμφωνίας των Πρεσπών παρουσιάζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, κάνοντας, μάλιστα, αναφορά σε υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίες κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση και προκάλεσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την πρεσβεία στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο.

Από την κυβέρνηση διαψεύδεται ο ισχυρισμός των συντακτών ότι οι ελληνικές υπηρεσίες έλαβαν στοιχεία από τις αμερικανικές. «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι συγκεκριμένες πηγές. Αλλες πηγές προσέθεταν ότι και η ΕΥΠ δεν είχε καμία ενημέρωση.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Η αμερικανική αντικατασκοπεία και η παρασκηνιακή διπλωματία αποκαλύπτουν τη ρωσική ανάμειξη σε ψηφοφορία-κλειδί στα Βαλκάνια», οι Ελεν Κούπερ και Ερικ Σμιτ, δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατέγραψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο στις οποίες φαίνεται ο κ. Σαββίδης να δρα ως ρωσικός παράγων για την υπονόμευση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα άνοιγε τον δρόμο της τελευταίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Προσθέτουν, δε, ότι «σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Παρέδωσαν τις συνομιλίες στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε προβαίνοντας σε μια ασυνήθιστη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο σε δύο ακόμα». Στο δημοσίευμα δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες για άλλες δραστηριότητες του κ. Σαββίδη, ο οποίος ήταν τιμώμενο πρόσωπο σε παρέλαση της ομογένειας στο Μανχάταν, ενώ περιλαμβανόταν μεταξύ των προσκεκλημένων στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Λευκό Οίκο για την 25 Μαρτίου, από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συντάκτες επικαλούνται δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου σχετικά με τον εντοπισμό οικονομικών δεδομένων που υποδηλώνουν ότι ο κ. Σαββίδης βρίσκεται πίσω από «τις πληρωμές σε πολίτες και οπαδούς προκειμένου να προκαλέσουν βίαια επεισόδια για το θέμα της Μακεδονίας». Η αποκάλυψη του θέματος –σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι συντάκτες του δημοσιεύματος– αποτελεί μια «σπάνια» νίκη εναντίον των ρωσικών μηχανισμών και επιχειρήσεων παραπληροφόρησης που έχουν στηθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται σειρά, ακόμα, πληροφοριών, βάσει των οποίων προκύπτει ότι οι Ρώσοι, αρκετούς μήνες πριν από την ολοκλήρωση των Πρεσπών, είχαν προετοιμάσει το έδαφος για την παρέμβασή τους στην ΠΓΔΜ, την οποία και ενέτειναν κατά τη φάση που ακολούθησε, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή