Στην ατζέντα νέες βάσεις ΗΠΑ

Στην ατζέντα νέες βάσεις ΗΠΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προαναγγελία της δημιουργίας βάσεων στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στον Βόλο και «επέκτασης» της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και στην Κάρπαθο, που έκανε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένος κατά τη διάρκεια της υποδοχής του στο Πεντάγωνο από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, καθώς και τα θερμά λόγια του βετεράνου στρατηγού των πεζοναυτών για τη βάση της Σούδας, λειτουργούν ως επιβεβαίωση των πολύ στενών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο αμιγώς στρατιωτικό.

Οι δηλώσεις του κ. Μάτις περιείχαν, πάντως, και κάποια σαφή μηνύματα ως προς τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιφέρεια, ως προς το ονοματολογικό, αλλά και την επιρροή της Ρωσίας. Απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο, κατ’ αρχάς συνεχάρη «τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την υποστήριξή του στον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι «η λύση αυτής της παρατεταμένης διαφοράς χρειάστηκε πολιτικό θάρρος και συμβιβασμό από όλους, αυτό το βήμα μπροστά ενισχύει τη βαλκανική ασφάλεια και τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ». Ο κ. Μάτις δεν έκρυψε, επίσης, την ικανοποίησή του για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. «Επιδοκιμάζουμε την πιστή δέσμευση της Ελλάδας στην προστασία των δημοκρατικών αξιών, διά της απέλασης Ρώσων διπλωματών, που επιδίωξαν να διαταράξουν τις διαδικασίες των κυρίαρχων κρατών στη συμφωνία για το ονοματολογικό», είπε ενδεικτικά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Ως προς τις τοποθεσίες οι οποίες αναφέρθηκαν από τον κ. Καμμένο, αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα εξής: Η Αλεξανδρούπολη είχε χρησιμοποιηθεί ως «τράνζιτ» αμερικανικών ελικοπτέρων προς την Ανατ. Ευρώπη και φαίνεται ότι η συγκεκριμένη οδός θα χρησιμοποιηθεί ξανά. Στον νομό Μαγνησίας και δη στο Στεφανοβίκειο, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ), θα μετασταθμεύσουν για κάποιο χρονικό διάστημα ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού, με σκοπό να συμμετάσχουν και σε κάποια άσκηση εν καιρώ. Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ήδη σταθμεύουν drones τύπου MQ-9 και σκοπός των Αμερικανών είναι να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για συχνές μετασταθμεύσεις, ακόμα και μεγαλύτερων αεροσκαφών, όπως φάνηκε από την πρόσφατη στάση που έκαναν εκεί για λίγες ημέρες δύο F-22 Raptor.

Ως προς την Κάρπαθο δεν φαίνεται να υπάρχουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ουσιαστικές προοπτικές για δημιουργία βάσης. Εκείνο που ενδεχομένως δημιουργηθεί είναι κάποιες εγκαταστάσεις για την ανάπαυση των πληρωμάτων πλοίων του 6ου Στόλου (Morale, Welfare and Recreation, όπως είναι ευρύτερα γνωστές). Η συγκεκριμένη συζήτηση δείχνει, βεβαίως, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν ήρθαν για να φύγουν, αλλά αντιθέτως αναζητούν χώρο για την εγκατάσταση μεγαλύτερων αποσπασμάτων. Η Κρήτη βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας. Η συζήτηση που προκύπτει πίσω από αυτές τις δρομολογούμενες εξελίξεις, είναι ποια τα ανταλλάγματα που εξασφαλίζει η Αθήνα. Σε αμυντικό επίπεδο ζητούνται, βέβαια, διευκολύνσεις για τη συντήρηση αλλά και την ανανέωση του ολοένα και πιο παλαιού ελληνικού οπλοστασίου, ωστόσο η Αθήνα ζητάει και στρατηγικά ανταλλάγματα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένονται και εξελίξεις στο ενεργειακό στην Ανατ. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή