Eπιτάχυνση των συνομιλιών για ΑΟΖ με Αίγυπτο

Eπιτάχυνση των συνομιλιών για ΑΟΖ με Αίγυπτο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονίζουσα υπόθεση της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο τέθηκε και χθες επί τάπητος των συζητήσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της βορειοαφρικανικής χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο περιθώριο της τριμερούς Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Στην κοινή διακήρυξη που υπογράφηκε ανάμεσα σε τρεις χώρες τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ηγέτες «υπογράμμισαν τη διεθνή φύση της Σύμβασης της Θάλασσας και τόνισαν την προσήλωσή τους να προχωρήσουν τάχιστα με τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων όπου κριθεί απαραίτητο». Δεδομένου ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος διαθέτουν οριοθετημένη ΑΟΖ, είναι σαφές ότι ο λόγος γίνεται για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες απομένει να ξεπεραστούν «τεχνικές δυσκολίες». Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν μετά τη συνάντηση ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν πως αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ξεκινήσει προ σχεδόν τριών ετών, η πρόοδος είναι μάλλον περιορισμένη και αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τεχνική δυσκολία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ (ανάμεσα στην Αίγυπτο και στη νοητή γραμμή Κρήτης – Κάσου – Καρπάθου). Επιπλέον, η Τουρκία αντιδρά σφόδρα σε μια τέτοια προοπτική και το έχει εκφράσει με κάθε πιθανό τρόπο. Χθες, καταγράφηκε και μια υπερπτήση στη νήσο Παναγιά στο Αιγαίο από τουρκικά F-16, στις 9 το πρωί, λίγο πριν οι τρεις ηγέτες Αλέξης Τσίπρας, Φατάχ αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης αρχίσουν τις επαφές τους στην Ελούντα, κίνηση που, αν μη τι άλλο, έχει τον συμβολισμό της. Στην κοινή διακήρυξή τους οι τρεις ηγέτες απευθύνθηκαν, επίσης, και στην Τουρκία καλώντας την «να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στις ναυτικές ζώνες της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την Κρήτη ως μελλοντικό «κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», αναδεικνύοντας μάλιστα αυτό και ως ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της χθεσινής συζήτησης. Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε μια αναφορά στο Κυπριακό λέγοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα, με σημείο αφετηρίας τη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες «με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί». Αναλόγως, για «αναχρονιστικούς θεσμούς των εγγυήσεων ή παρουσίας στρατευμάτων» έκανε λόγο και ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε και για την ηλεκτρική σύνδεση Ευρώπης – Αφρικής μέσω του EuroAfricaConnector, που, όπως είπε, «θα δώσει την ευκαιρία ώστε να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού αν και εφόσον παρατηρηθεί η οποιαδήποτε δυσκολία μεταξύ των χωρών μας αλλά και της Ε.Ε. δίδοντας έτσι μια άλλη διάσταση στη δυναμική των χωρών μας». Την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων στον ενεργειακό τομέα τόνισε και ο κ. Σίσι. «Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ανάληψη ευθυνών από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις ώστε να αποφύγει η περιοχή τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν», είπε, επίσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή