Στην Άγκυρα ο Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό

Στην Άγκυρα ο Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Aγκυρα θα βρεθεί ο επίτροπος για τα θέματα Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και για να θέσει το θέμα των αυξημένων ροών στα σύνορα του Εβρου. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσίασε την έκθεση προόδου για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Επιτροπή, ώστε να ολοκληρωθεί η ένωση ασφάλειας πριν από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.

«Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα της Ε.Ε. Δεν υπάρχουν περιθώρια χρονοτριβής για την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων δεδομένων, καθώς και για την προστασία των πολιτών μας τόσο εντός όσο και εκτός του Διαδικτύου. Ηρθε η ώρα για να γίνουν οι υποσχέσεις αυτές πράξη και να ανοίξει ο δρόμος προς μια αποτελεσματική και πραγματική ένωση ασφάλειας» δήλωσε, χθες, ο κ. Αβραμόπουλος.

Για να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών-μελών να αυξήσουν την ασφάλεια εντός της Ε.Ε., η Επιτροπή έχει διαθέσει 70 εκατ. ευρώ για τη διετία 2018-2019. Ειδικότερα, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για: την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης (5 εκατ. ευρώ)· την καταπολέμηση απειλών ΧΒΡΠ, με τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτοσχέδια εκρηκτικά και την προστασία των δημόσιων χώρων και των υποδομών ζωτικής σημασίας (9,5 εκατ. ευρώ)· την ενίσχυση της εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων, όπως των αρχείων ονομάτων επιβατών της Ε.Ε. (1,5 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό προστίθεται στα 100 εκατ. ευρώ που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος αστικών καινοτόμων δράσεων, μεταξύ άλλων, για την προστασία των δημόσιων χώρων.

Στις προτεραιότητες της Επιτροπής για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι περισσότερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και ειδικά την προστασία της ασφάλειας των εκλογών. Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν την υποχρέωση να αφαιρείται κακόβουλο περιεχόμενο εντός μιας ώρας, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία για καταχρηστικό υλικό που έχει σκοπό τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Δεύτερον, να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος: η Επιτροπή ζητάει την έγκριση των προτάσεών της για τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να βοηθηθούν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές να διερευνούν ενδείξεις εγκληματικών πράξεων στο Διαδίκτυο και σε διασυνοριακό επίπεδο. Συγχρόνως, η Επιτροπή ζητάει την ενίσχυση των συνόρων της Ε.Ε. με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε 10.000 άτομα από περίπου 2.000 που υπάρχουν σήμερα.

Οπως επισημαίνεται, αναφορικά με την ανάγκη υλοποίησης των παρεμβάσεων αυτών, οι απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων, η αποτραπείσα κυβερνοεπίθεση στην έδρα διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή