ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Με το νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν έξι φορές περισσότεροι για λόγους «αναπηρίας»

potami-me-to-nomo-paraskeyopoyloy-apofylakistikan-exi-fores-perissoteroi-gia-logoys-anapirias-2277554

Στην παραδοχή ότι τα τελευταία τρία χρόνια εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους «αναπηρίας» προέβη το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού.

Αυτό, όπως επισημαίνει το Ποτάμι, έγινε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός κ. Καλογήρου στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου.

Παράλληλα από την Σεβαστουπόλεως επισημαίνουν πως η απάντηση του υπουργείου ενισχύει τα όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει Το Ποτάμι.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια «βιομηχανία» αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά», τονίζουν επιπροσθέτως.

Ακόμη, παραθέτουν στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης συμφωνα με τα οποία:

  • Σε 341 ανέρχονται οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας την τριετία 2015 – 18 (εξ αυτών οι 323 είναι με το νόμο Παρασκευόπουλου) όταν την 5ετία 2009 14 ήταν μόλις 57.
  • Εγκρίθηκε το 85% (!) των αιτήσεων κρατουμένων για λόγους υγείας. Την τελευταία 3ετία έχουν εκδοθεί συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας και 60 είναι τα απορριπτικά βουλεύματα – ποσοστό απόρριψης δηλαδή μόλις 15%.
  • Οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση ανέρχονται σε 79, χωρίς όμως το Υπουργείο να απαντάει ξεκάθαρα πόσοι τελικά αποφυλακίστηκαν με βάση πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου.