Θολό τοπίο στην ΠΓΔΜ ενόψει Βουλής

Θολό τοπίο στην ΠΓΔΜ ενόψει Βουλής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έντονη δημόσια συζήτηση, γεμάτη από πολλαπλά σενάρια, επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια για τη δυνατότητα ή όχι του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τον αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία είναι βασικό προαπαιτούμενο έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες, πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε σταθμούς της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, εμφάνιζαν 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης (περιλαμβανομένου βεβαίως του VMRO) ως έτοιμους να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης και να άρουν το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO προχώρησε σε άμεση διάψευση των πληροφοριών, αν και παραδέχθηκε ότι πρώην στελέχη του κόμματός του έχουν εμπλακεί ώστε να πείσουν τους βουλευτές να υποστηρίξουν τις αλλαγές στο σύνταγμα.

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να διατηρήσει αυτό το κλίμα, λέγοντας για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι δίκαιη και ότι «δεν μπορεί να γίνει καλύτερη, και χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε Ε.Ε. ούτε ΝΑΤΟ και χωρίς αυτήν δεν υπάρχει οικονομική πρόοδος, επενδύσεις και ανάπτυξη». Και πρόσθεσε ότι (στο πρακτορείο ΜΙΑ) «πιστεύω πως, μαζί με τη συζήτηση, ένα κλίμα ανάληψης ευθυνών δημιουργείται. Καθένας θα πρέπει να πει τον πόνο του, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να σταθεί όρθιος και να λάβει μια θαρραλέα απόφαση, μια απόφαση για το μέλλον της Μακεδονίας». Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β, δεν υπάρχει εναλλακτική».

Eντονο παρασκήνιο

Καλά πληροφορημένες πηγές υποβάθμιζαν τις πληροφορίες για επίτευξη πλειοψηφίας, αναφέροντας ότι στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο με όλα τα σενάρια ανοικτά. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει στην ΠΓΔΜ την ερχόμενη Δευτέρα. Ανάλογα με τις εξελίξεις, η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και την επομένη Τρίτη 16 Οκτωβρίου.

Συγκλίνουσες πηγές από τα Σκόπια τονίζουν ότι ήδη στις δύο πρώτες ημέρες θα έχει φανεί στο Κοινοβούλιο αν ο κ. Ζάεφ μπορεί να επιτύχει πλειοψηφία δύο τρίτων για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν το κατορθώσει, θα διακόψει τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία άλλωστε απαιτεί και στις τρεις ψηφοφορίες να υπάρχει πλειοψηφία 80 επί των 120 βουλευτών, και θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ σε πρόωρες εκλογές.

Απάντηση για NYT

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Ιβάν Σαββίδης, μέσω ανακοίνωσης του –ιδιοκτησίας του– ομίλου Dimera, διαψεύδει το δημοσίευμα των New York Times που τον εμφανίζει να είναι βασικός συντελεστής των ρωσικής έμπνευσης επιχειρήσεων υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών σε Βόρεια Ελλάδα και ΠΓΔΜ. «Ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα ευφάνταστα σενάρια που αναμασά το κακόβουλο, υποβολιμαίο και συκοφαντικό δημοσίευμα των New York Times», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται, επίσης, ότι πρόκειται για «σενάρια ψυχροπολεμικού μυθιστορήματος άλλων εποχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή