Νέο επεισόδιο στην ενδοκυβερνητική κόντρα – Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου

Νέο επεισόδιο στην ενδοκυβερνητική κόντρα – Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων μετά τις δηλώσεις Καμμένου περί «βαλκανικού τόξου» με τη συμμετοχή ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Βουλγαρίας και σε δεύτερο χρόνο πιθανόν της Σερβίας.

Μία ημέρα μετά τις τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας μέσω Twitter όπου διέψευδε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και τόνιζε ότι η πρότασή του δεσμεύει μόνο τον ίδιο, αλλά και στον απόηχο τοποθετήσεων από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείκνυαν τη διάσταση μεταξύ των εταίρων, βουλευτές, με δηλώσεις τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εξαπολύουν νέες βολές κατά του κ. Καμμένου.

«Η κρίση του κου Καμμένου δεν μπορεί να γίνει και κρίση της συγκυβέρνησης», αναφέρει η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Με τις δηλώσεις του, τον υποτελή φιλοαμερικανισμό του και τις επινοήσεις του για "άξονες" στο πλαίσιο ενός βαλκανικού ψυχρού πολέμου, επιβαρύνει τη διεθνή θέση της χώρας και δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή. Είναι χίμαιρα και μάλιστα επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική για τον ίδιο να θέλει να το παίξει Έλληνας Σαλβίνι ή Όρμπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει τα μέτρα του», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

«Είναι προφανές ότι η σύγχυση του κ. Καμμένου σχετικά με τον ρόλο του προκύπτει από την αγωνία του για την επόμενη ημέρα», τονίζει η πρώην υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη.

«Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών", σημειώνει από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. 

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Καμμένου έχουν προκαλέσει και την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου σε τριπλό μάλιστα επίπεδο. Πρώτον, στο μη θεσμικό της τοποθέτησης του ΥΕΘΑ, καθώς την ώρα που υπάρχει ενεργή μία διμερής συμφωνία και η διαδικασία υλοποίησης είναι σε εξέλιξη, εν ενεργεία υπουργός βάζει στο τραπέζι μία άλλη πρόταση. Δεύτερον, στο μομέντουμ. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η συγκυρία αναδεικνύει ακόμα περισσότερο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως χώρας-καταλύτη, καθώς τα προβλήματα τούτη την ώρα βρίσκονται στην πλευρά των Σκοπίων, με τον Ζόραν Ζάεφ να δυσκολεύεται ιδιαιτέρως στο εσωτερικό της χώρας του να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Τρίτον, στο Μαξίμου θεωρούν πως η αναφορά Καμμένου δεν συνάδει με την «εθνική στρατηγική», καθώς αφήνει στα Σκόπια «ανοικτά παράθυρα» για εναλλακτικές λύσεις, την ώρα που η συμφωνία των Πρεσπών «περιλαμβάνει το μείζον που επιδίωκε η χώρα, δηλαδή την αλλαγή του ονόματος».

Την ίδια ώρα εκρηκτική είναι η κατάσταση και εντός των ΑΝΕΛ. Και τούτο, καθώς όπως φαίνεται τις τελευταίες ώρες υπάρχουν «ενεργά» δύο διαφορετικά μέτωπα. Το ένα αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Ηδη είναι γνωστό πως ο κ. Θαν. Παπαχριστόπουλος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, ενώ ανοικτή παραμένει, κατά κάποιες πληροφορίες, και η στάση της κ. Κουντουρά. Στην εκπεφρασμένη διχογνωμία προστέθηκε το περίφημο Plan B που εξέθεσε ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ και το οποίο προκάλεσε αμηχανία και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, αφού, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, τα στελέχη του κόμματος δεν είχαν εικόνα για τις προθέσεις του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή