Περικύκλωση βλέπει η Αγκυρα

Περικύκλωση βλέπει η Αγκυρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως παραδοσιακό σχέδιο «περικύκλωσης» της Τουρκίας γίνεται αντιληπτό το σενάριο που βρέθηκε να κοσμεί τις σελίδες της υπαγόμενης στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, που θα αφήσει την Αγκυρα εκτός Ανατολικής Μεσογείου. Η νευρικότητα της Αγκυρας είναι εμφανής ήδη από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμφώνησαν στην Κρήτη –στο πλαίσιο της τριμερούς με την Κυπριακή Δημοκρατία– την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, ώστε να διευθετηθούν οι τεχνικές δυσκολίες που εμποδίζουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε μια υπερπτήση της νησίδας Παναγιά, και μια ανάλογη επαναλήφθηκε και σήμερα, μάλιστα από εκπαιδευτικό αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορίας.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύεται και από το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», το πρόβλημα της οριστικοποίησης της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είναι κατά βάση γεωπολιτικό και εστιάζεται στην Τουρκία.

«Στρίμωγμα»

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «εισβολή από την Κρήτη» και «στρίμωγμα» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, προκειμένου να μην έχει πρόσβαση στη λεκάνη και τους υδρογονάνθρακές της. Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται σειρά από χάρτες οι οποίοι «αποκαλύπτουν» τους σχεδιασμούς Αθήνας – Καΐρου, ενώ περιγράφουν την Ελλάδα να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι της αναλογεί, ακόμη και εις βάρος της Λιβύης. Κατά την εφημερίδα για την Αγκυρα είναι μονόδρομος η συνεννόηση με τη Λιβύη, προκειμένου να τερματιστούν τα σχέδια Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες εξηγούν, εν πολλοίς, και γιατί οι Τούρκοι τις τελευταίες εβδομάδες προαναγγέλλουν διαρκώς την έξοδο το πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε Αθήνα και Λευκωσία είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό και οι Τούρκοι έχουν δώσει προθεσμία έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται σε σημαντικό βαθμό και με τη συζήτηση η οποία εξελίσσεται για το Κυπριακό, ενόψει και της έκθεσης που θα πρέπει να δημοσιοποιήσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στην Κύπρο δεν είναι αισιόδοξοι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες.

Χθες, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Γκουτιέρες δεν θα αναλάβει στην παρούσα φάση πρωτοβουλία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων. «Είδαμε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Νομίζω ότι ο κ. Γκουτιέρες θα αναμένει να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, να τα συνεκτιμήσει με βάση τα όσα του έχει μεταφέρει η κ. Λουτ αλλά και με βάση τα όσα έχει ακούσει ο ίδιος στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, για να δει πώς θα προχωρήσει», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυπριανού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή