Η ανθρωπογεωγραφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανθρωπογεωγραφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική Γραμματεία «με στίγμα Τσίπρα» χαρακτηρίζουν το νέο κομματικό όργανο που εξελέγη την Κυριακή το βράδυ με το πέρας της Κ.Ε., έμπειροι παρατηρητές των εσωτερικών πραγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο γιατί στο ενιαίο τελικά όργανο και αρκετά μικρότερο –από 29 πήγε 21– εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του κόμματος, γεγονός που δείχνει πως η επιθυμία Τσίπρα, δηλαδή η ισορροπία και κατ’ επέκταση η ετοιμότητα ενόψει εκλογών, επετεύχθη.

Η ανάλυση της «ανθρωπογεωγραφίας» αποτυπώνει του λόγου το αληθές. Συγκεκριμένα, από τα 21 μέλη ο διαχωρισμός έχει ως εξής: Τα επτά προέρχονται από την «Κίνηση Μελών» –τη γνωστή συνένωση των ανανεωτικών, πασοκογενών και προεδρικών– και πρόκειται για τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Παππά, Σία Αναγνωστοπούλου, Ρένα Δούρου, Νίκο Σκορίνη, Ολγα Γεροβασίλη και Γιάννη Μπαλάφα. Εξι είναι τα μέλη που εκλέγονται από την Κίνηση των «53+». Πρόκειται για τους Θοδωρή Δρίτσα, Ράνια Σβίγκου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ακολουθούν τρία στελέχη που χαρακτηρίζονται «ιστορικά» και δεν υπάγονται σε κάποια ομαδοποίηση. Είναι οι Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης και Αριστείδης Μπαλτάς. Τέλος, υπάρχουν οι λεγόμενοι «ανένταχτοι», στελέχη που διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και δεν υπάγονται αναγκαστικά σε τάσεις. Σε αυτήν την κατηγορία είναι ο Νίκος Φίλης, που διατηρεί πάντα την αυτονομία του, παρά το γεγονός πως οι τοποθετήσεις του σαφώς και είναι πιο κοντά στους 53. Στην ίδια «κατηγορία» είναι ο Δήμητρης Βίτσας, που χαρακτηρίζεται στέλεχος με «ευρύτερα ερείσματα», η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με την Εφη Καλαμαρά που επίσης εξελέγη στην Π.Γ.

Οσον αφορά την εκλογή Κοτσακά στην πρώτη θέση, παρά τη σημειολογία καθώς συνδέθηκε άμεσα με το ΠΑΣΟΚ –διετέλεσε υπεύθυνος οργανωτικού– θεωρείται ότι είναι το επιστέγασμα μιας «οκταετούς παρουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ» με συνέπεια. Κομματικές πηγές άλλωστε ανέφεραν στην «Κ» πως οι εσωκομματικές διαφορές δεν έχουν τη σφοδρότητα του παρελθόντος και οι τάσεις πιο ορθά θα χαρακτηρίζονταν πλέον «αποχρώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή