Επιμένουν τα σενάρια για τουρκικές γεωτρήσεις

Επιμένουν τα σενάρια για τουρκικές γεωτρήσεις

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην Τουρκία για έναρξη των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο από το πλωτό γεωτρύπανο που έχει προμηθευτεί η Αγκυρα («Φατίχ»). Οι τελευταίες αναφέρουν την 29η Οκτωβρίου (ημέρα εθνικής εορτής της Τουρκίας) ως ημερομηνία έναρξης των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου και την Ανατολία.

Ανεξαρτήτως αν οι πληροφορίες που αναπαρήχθησαν αντανακλούν την πραγματικότητα, έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι η Αγκυρα σε αυτή τη φάση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, διότι η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου δεν συνεργάζεται με κάποια ξένη εταιρεία που έχει την τεχνογνωσία να το κάνει, ενώ υπολείπεται και από πλευράς προσωπικού. Και τονίζουν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το «Φατίχ» θα πραγματοποιήσει μια «επιχείρηση σημαίας» προκειμένου οι Τούρκοι να δείξουν πως διαθέτουν τις δυνατότητες. Αντιθέτως, στην Αγκυρα εξακολουθεί να υπάρχει σφοδρότατη ενόχληση για την τριμερή Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συζητήσεις περί οριοθέτησης ΑΟΖ.

Σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ (Star και Yeni Akit) φιλοξενήθηκαν χθες πληροφορίες για την «επιδίωξη της Ελλάδας» να αφήσει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού την Τουρκία, διά της κήρυξης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Γίνεται, επίσης, λόγος για «αρπαγή» μέρους της ΑΟΖ της Λιβύης, αλλά και για παρόμοια προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν εις βάρος της Αλβανίας, που όμως «δεν καρποφόρησε». Φιλοξενούνται, μάλιστα, τοποθετήσεις πρώην αξιωματικού του τουρκικού ναυτικού, όπου γίνεται παραίνεση για συνεννόηση ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη, προκειμένου να ακυρωθούν τα «ελληνικά σχέδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή