ΠΓΔΜ: παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς αντιπολίτευση

ΠΓΔΜ: παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς αντιπολίτευση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έντονο παρασκήνιο που εξελίσσεται στα Σκόπια, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση διανύει την τρίτη ημέρα της, υποδηλώνει η χθεσινή δημόσια παραίνεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE να επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν «χωρίς απειλές».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, με επιστολή του προς τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μεταφέρει την απογοήτευση της Ουάσιγκτον και παροτρύνει τον αρχηγό του VMRO να δημιουργήσει «χώρο, δημόσια και ιδιωτικά, για βουλευτές από τον συνασπισμό σου, να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν στις συνταγματικές αλλαγές, απαλλαγμένοι από απειλές βίας, αντιποίνων ή άλλων μορφών καταναγκασμού». Η αποστροφή του κ. Μίτσελ περί απειλών είναι, βεβαίως, ενδεικτική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί αυτές τις ημέρες στα Σκόπια. Ο κ. Μίτσελ περιγράφει τη συμφωνία των Πρεσπών ως «ιστορική ευκαιρία» για την ΠΓΔΜ και προειδοποιεί ότι κάποια ανάλογη δεν θα επιστρέψει ξανά «για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες». Ο κ. Μίτσελ καταλήγει λέγοντας στον κ. Μίτσκοσκι ότι «πρόκειται για ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα σου, που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινοί φίλοι και υποστηρικτές της Μακεδονίας, σε παροτρύνουμε να αφήσεις στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα και να προωθήσεις τα κοινά στρατηγικά συμφέροντά μας και να διασφαλίσεις ένα πιο φωτεινό μέλλον για τους πολίτες σου, στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών».

Η ψηφοφορία

Επί του πρακτέου, χθες ήταν η πρώτη ημέρα κατά την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από αυξημένη πλειοψηφία (80 από 120 βουλευτές) που απαιτείται προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Θεωρητικά η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει αυτή τη διαδικασία ανοικτή για δέκα ημέρες προτού πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Συγκλίνουσες πηγές από την ΠΓΔΜ εκτιμούσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα η ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την Παρασκευή. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες και, βεβαίως, η δημόσια παραίνεση του κ. Μίτσελ προς τον αρχηγό του VMRO υποδηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να μην έχει διαμορφώσει την επιθυμητή πλειοψηφία. Επ’ αυτού, βεβαίως, δεν υπάρχουν ουσιαστικές, διασταυρωμένες πληροφορίες, παρά μόνο ένα ανεξέλεγκτο όργιο φημών. Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), ενώ η χθεσινή διαδικασία δεν σημαδεύτηκε από κάποια σημαντική εξέλιξη, πέρα από κάποιες γραφικές στιγμές, όπως οι δημόσιες ευχαριστίες ενός βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα ελληνικά, προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του χρησιμοποιεί τους θεσμούς για να ασκήσει πιέσεις, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «το όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά μόνο συμπληρώνεται» και ότι «σχετικά με το ονοματολογικό και τη συμφωνία με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξουσιοδότηση και να ρωτήσουμε τον λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή