Φ. Γεννηματά: Κρίση στον «συνεταιρισμό»

Φ. Γεννηματά: Κρίση στον «συνεταιρισμό»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πουλόβερ ξηλώνεται», δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος η κ. Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Κοτζιά. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η παραίτηση του ΥΠΕΞ «επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό», ενώ δείχνει και τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να πάει ώς το τέλος με τον κ. Καμμένο. «Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό», σημείωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως «δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους». Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Χρηστίδης χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ «ουρά των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου». Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει πως «οι διαφωνίες Τσίπρα – Καμμένου είναι σικέ» και ο κ. Τσίπρας «δεν διστάζει, μετά τον κ. Φίλη, να θυσιάσει και τον κ. Κοτζιά, τον οποίο αποθέωνε λίγους μήνες πριν στις Πρέσπες». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει να έρθει στη Βουλή το ζήτημα των κρυφών κονδυλίων, που αποτέλεσε και «την πέτρα του σκανδάλου» στη διαμάχη μεταξύ Καμμένου – Κοτζιά, και να εξεταστεί διεξοδικά το ζήτημα. Ενδεικτικό το tweet του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου πως «ο Τσίπρας επέλεξε Καμμένο. Κάτι θα ξέρει για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σημείωνε πως η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και «τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανονατοϊκά σχέδια στην περιοχή». Ο Περισσός προσθέτει πως «γι’ αυτό τον λόγο, μόνο τυχαίο, ίσως, δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ», καθώς «οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει πως «ανάμεσα σε Κοτζιά – Καμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο», κάτι που οδηγεί τον πρόεδρο του Ποταμιού στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός είναι «όμηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πορεύεται με πρώτο μέλημα να μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του». Ο κ. Θεοδωράκης κλείνοντας σημειώνει πως «οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής».

Τέλος, η Ενωση Κεντρώων, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως «το πρώτο μεγάλο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κ. Κοτζιάς», προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σίγουρα το δεύτερο μεγάλο θύμα». Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη εκτιμά πως «το Σκοπιανό είναι ένα μεγάλο θέμα» που «υποτίμησε ο κ. Τσίπρας», καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση «να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» και «να αλλάξει στάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή