Διάβημα της Αθήνας για τη NAVTEX της Αγκυρας

Διάβημα της Αθήνας για τη NAVTEX της Αγκυρας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δυτικά της Κύπρου βρίσκεται από χθες το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Μπαρμπαρός», με αποστολή τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μέρος της θαλάσσιας περιοχής η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Πάφο και την Κρήτη. Το σκέλος των σεισμικών ερευνών συνήθως προηγείται των γεωτρήσεων, κάτι που προετοιμάζει για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» το οποίο παραμένει προς το παρόν στο λιμάνι της Αττάλειας. Χθες, το «Μπαρμπαρός» κινήθηκε εκτός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, περίπου 20 ναυτικά μίλια από το οικόπεδο 5. Επλευσε σε μια περιοχή 70 μίλια δυτικά της νήσου Κύπρου, η οποία εντοπίζεται περίπου στο μέσον ανάμεσα στην Πάφο και στην οριογραμμή των FIR Αθήνας και Λευκωσίας. Αυτή η περιοχή βρίσκεται σε ένα σημείο όπου θα μπορούσαν να εφάπτονται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και, βεβαίως, της Τουρκίας.

Δεδομένου ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες, εν ολίγοις να παρέμβουν στην υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα έστειλε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και φρεγάτα, προκειμένου να έχει άποψη για τις δραστηριότητες. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε επίσης, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η τουρκική NAVTEX για σεισμικές έρευνες «σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά πρόκληση», η οποία δείχνει ότι «η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Γνωστοποιεί μάλιστα ότι στην περιοχή αρμόδιες για να εκδίδουν άδειες είναι μόνο οι ελληνικές αρχές, γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε σχετικό διάβημα προς τους Τούρκους.

Η αμερικανική πλευρά, μετά και την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, επανέλαβε χθες ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Μάλιστα, σε ερώτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας Hellas Journal, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τις τουρκικές κινήσεις αποδοκίμασε εξάλλου ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας οφείλει να θέσει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. όπου βρίσκεται όσο και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή