ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση του «Δουβλίνου» πριν από τις ευρωεκλογές ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Αναθεώρηση του «Δουβλίνου» πριν από τις ευρωεκλογές ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πριν από τις ευρωεκλογές τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν γίνεται σε ειλημμένες αποφάσεις να υπάρχει οπισθοδρόμηση και πλέον να μιλάμε για ολοκλήρωση της αναθεώρησης «το συντομότερο δυνατόν».

Συγχρόνως η Ελλάδα τάσσεται στο πλευρό της Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες διαφωνούν κάθετα στην πρόταση για «ευέλικτη αλληλεγγύη» όσον αφορά τον επιμερισμό των προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόταση για την ευέλικτη αλληλεγγύη την οποία είχε αρχικά προτείνει η Βουλγαρική προεδρία και την οποία υποστηρίζουν τα κράτη μέλη του Βίζεγκραντ, οι χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με χρηματοδότηση ή άλλους τρόπους.

Η Ιταλία από την πλευρά της δεν πιέζει για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στην φύλαξη των εξωτερικών  συνόρων.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν γίνεται  να είμαστε μονομερώς προσηλωμένοι στην εξωτερική διάσταση του θέματος αλλά και στην εσωτερική- καθώς υπάρχει η ανάγκη ανακατανομής των αιτούντων στο εσωτερικό της ένωσης. Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη για την θέσπιση ενός απλού μηχανισμό ανακατανομής αιτούντων ασύλου.

Συγχρόνως, αναμένεται ευρωπαίοι ηγέτες να επισκεφτούν την Τουρκία το επόμενο διάστημα.