Η Αγκυρα ανεβάζει την ένταση

Η Αγκυρα ανεβάζει την ένταση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σκηνικό παρατεταμένης έντασης καλλιεργούν οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία περιλαμβάνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» επιχειρεί από το βράδυ της Τρίτης να σύρει το μήκους 5 χιλιομέτρων καλώδιο προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εκεί βρίσκεται η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), η οποία έχει αναλάβει έκτοτε να εμποδίσει το «Μπαρμπαρός» να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η παρεμπόδιση αποτελεί, πρακτικά, προειδοποίηση δι’ ασυρμάτου ότι το τουρκικό σκάφος προσπαθεί να επιχειρήσει επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την εκφώνηση ενός τυποποιημένου, σε αυτές τις περιπτώσεις, κειμένου.

Οι Τούρκοι έχουν απαντήσει στέλνοντας στην περιοχή δύο φρεγάτες να συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός» και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ίσως ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους.

Εφόσον οι Τούρκοι επιχειρήσουν να οδηγήσουν το «Μπαρμπαρός» ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πρακτικά η Αθήνα θα αντιμετωπίσει άμεσα ένα δίλημμα. Είτε να συνεχίσει την πάγια πρακτική τής δι’ ασυρμάτου προειδοποίησης του «Μπαρμπαρός» είτε να αυξήσει και η Ελλάδα τη ναυτική παρουσία στην περιοχή, ώστε να ισοσταθμίσει την τουρκική υπεροπλία.

Προφανώς, η δεύτερη επιλογή είναι απευκταία, καθώς θα οδηγούσε σε υψηλή συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων σε μια ευαίσθητη περιοχή. Αρκετά μίλια νοτιότερα πλέει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό τύπου Arleigh Burke, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει παρουσία και του ρωσικού ναυτικού, γεγονός που θεωρείται μάλλον φυσιολογικό.

Σημειώνεται ότι, από τη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες έως τον Φεβρουάριο του 2019, περίπου το 10% ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το μεγαλύτερο μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως αφορά τα οικόπεδα 4 και 5 τα οποία δεν έχουν ακόμη παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από τη Λευκωσία. Επίσης, οι Τούρκοι ήταν αρκετά προσεκτικοί ώστε στην περιοχή που δεσμεύουν να μην περιλαμβάνεται η αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα, η οποία βρίσκεται ακριβώς νοτιότερα από το νοητό τραπέζιο που έχουν «κλείσει» μέσω της NAVTEX έως τον Φεβρουάριο.

Τους τόνους επέλεξαν να ανεβάσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι χθες και επικοινωνιακά, αρχικά με διαρροές στον Τύπο για «επεισόδιο» ανάμεσα στο «Μπαρμπαρός» και ελληνική φρεγάτα, αργότερα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσω της οποίας γίνεται τονίζεται επίσης ότι «η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποστεί ενεργειών που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Επιθετικός ο Ομέρ Τσελίκ

Ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μέσω Twitter ανέφερε ότι «προσπαθούμε να παρεμποδίσουμε την παρενόχληση των σεισμικών ερευνών του “Μπαρμπαρός” στην Ανατολική Μεσόγειο από ελληνικό πλοίο. Την απάντηση στο ελληνικό πλοίο δίνουν οι ναυτικές δυνάμεις μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή