Εισαγγελική έρευνα στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας

Εισαγγελική έρευνα στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Καταγγελία εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας ελέγχει η Εισαγγελία του Βερολίνου, αναφορικά με τις αθρόες προσλήψεις συμβούλων στο υπουργείο, οι οποίοι αναλαμβάνουν αρμοδιότητες μονίμου προσωπικού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, μετά την ανάθεση της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου στο στέλεχος της εταιρείας συμβούλων ΜcKinsey, Κάτριν Ζίντερ, προσλαμβάνονται διαρκώς νέοι σύμβουλοι για σειρά έργων του υπουργείου.

Ενας εξ αυτών είναι, σύμφωνα με το περιοδικό, γνωστός απόστρατος, ο οποίος έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια σειρά μεγάλων έργων από το υπουργείο. Το περιοδικό αναφέρει ότι ο στρατηγός εργαζόταν στην McKinsey αλλά, «σύμφωνα με τις κακές γλώσσες», άλλαξε εταιρεία μετά την υπουργοποίηση της Ζίντερ, με δεδομένο ότι η ΜcKinsey δεν είχε ελπίδες να αναλάβει κάποια από τα συμβόλαια αυτά, ώστε να μην υπάρξουν κατηγορίες για εξόφθαλμη ευνοιοκρατία.

Η δικαστική έρευνα στο υπουργείο Αμυνας είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ αυτή την περίοδο, καθώς οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες στο κρατίδιο της Εσσης. Η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forschungsgruppe Wahlen για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης παρουσιάζει την υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών 12 μονάδες χαμηλότερα από ό,τι στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2013. Αν το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών πράγματι πέσει στο 26%, ο τοπικός κυβερνητικός συνασπισμός με τους Πράσινους κινδυνεύει, καθώς η άνοδος των Πρασίνων καταγράφεται μεν θεαματική, (22%) αλλά δεν επαρκεί για να συντηρήσει στη θέση του τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ.

Η AfD, το ακροδεξιό κόμμα που απέσπασε 10% στις εκλογές της Βαυαρίας την Κυριακή, εκτιμάται ότι θα αποσπάσει περίπου 12% στην Εσση. Οι βαυαρικές εκλογές έθεσαν νέα διλήμματα στους θεσμούς του γερμανικού κράτους, ως προς τον ενδεδειγμένο χειρισμό του κόμματος αυτού. Περίπου οι μισοί από τους 22 βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο του Μονάχου στις 14 Οκτωβρίου παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ως ύποπτοι για ακροδεξιά δράση. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε χθες ότι εξετάζεται αν υπάρχει κάποιο συνταγματικό κώλυμα για τη συνέχιση της παρακολούθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή