Στο προσκήνιο τα «μυστικά κονδύλια»

Στο προσκήνιο τα «μυστικά κονδύλια»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πόλεμο Νίκου Κοτζιά – Πάνου Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια, με αφορμή τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, δίνει συνέχεια η Πειραιώς κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, ενώ καλεί τους δύο προαναφερθέντες να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις αντεγκλήσεις τους, αλλά και την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να δώσουν απαντήσεις.

«Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Oπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Αμυνας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων «δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Εξάλλου, το βράδυ της Τετάρτης από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το θέμα των μυστικών κονδυλίων «σοβαρή κατηγορία», ενώ άφησε υπόνοιες σημειώνοντας ότι «μπορώ να κάνω την υπόθεση ότι ο κ. Κοτζιάς δεν αποπέμφθηκε για το Σκοπιανό, γιατί η θέση του ταυτίζεται με εκείνη του πρωθυπουργού». Ακόμα, αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που κάνει «αναντικατάστατο» τον κ. Καμμένο και γιατί μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του υπουργού Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον πρώτο. Το Μαξίμου στην απάντησή του προς τη Ν.Δ. αρκέστηκε να θυμίσει ότι από το 2017 με πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης η Βουλή ενημερώνεται αναλυτικά για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, ενώ κάλεσε τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί για το πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης. Πηγές της Πειραιώς μάλιστα σημείωναν ειρωνικά ότι επειδή «ο πόνος καρδιάς (σ.σ. αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά) φαίνεται να έχει προκαλέσει και σύγχυση στον κ. Τσίπρα, του υπενθυμίζουμε ότι τις καταγγελίες για αδιαφάνεια στο ΥΠΕΞ τις έκανε ο κ. Καμμένος». «Θα πει κάτι γι’ αυτό ή δεν έχει την άδεια του συνεταίρου του;» κατέληγαν.

Η Πειραιώς δεν είναι η μόνη που «σηκώνει» το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Σε ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνουν ότι είναι «αδιανόητο» να εκτοξεύονται τέτοιου τύπου κατηγορίες σε υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός να μην αντιδρά και υπογραμμίζουν ότι τέτοιες κατηγορίες «προσβάλλουν σοβαρότατα» τη χώρα. Καλούν δε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν πράγματι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί μυστικών κονδυλίων και αν ήταν αυτές οι κατηγορίες και η δική του αδράνεια που οδήγησαν τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος θέτει ερωτήματα που αφορούν την ανάληψη καθηκόντων ΥΠΕΞ από τον πρωθυπουργό, όπως το αν ο κ. Τσίπρας θα πηγαίνει στο ΥΠΕΞ, αν θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα ή μόνο με τη συμφωνία των Πρεσπών, ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ.ά. Σημειώνει δε εμμέσως πλην σαφώς ότι το παράδειγμα του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα πρωθυπουργών που ανέλαβαν το ΥΠΕΞ παράλληλα (Κ. Μητσοτάκης, Γ. Παπανδρέου), καθώς «επρόκειτο για πρωθυπουργούς με γνώση των πολύπλοκων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή