«Κλείνουν» το μέτωπο με τον Ν. Κοτζιά

«Κλείνουν» το μέτωπο με τον Ν. Κοτζιά

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γέφυρες» προς την πλευρά τού τέως υπουργού Νίκου Κοτζιά έριξε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να επουλώσει τις ανοιχτές πληγές στην κυβέρνησή του μετά τη θυελλώδη παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την 12η Ευρασιατική Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για την παραίτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αφού σημείωσε αρχικά πως το ζήτημα για εκείνον «θεωρείται λήξαν», προχώρησε σε σαφή μηνύματα προς την πλευρά του τέως υπουργού, ενδεικτικά της διάθεσης να πέσουν οι τόνοι.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο κ. Κοτζιάς «αφήνει πίσω του στο υπουργείο Εξωτερικών ένα σπουδαίο έργο», προσθέτοντας πως «έχει ανεβάσει –και αυτό μας δυσκολεύει– πολύ ψηλά τον πήχυ για όλους εμάς». Η πρόθεση να τείνει χείρα φιλίας στον πρώην υπουργό, αποτυπώθηκε και στη φράση όπου απέδωσε τα εύσημα στον κ. Κοτζιά, αναγνωρίζοντάς του προσωπικά τη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της χώρας που, όπως είπε, «ο ίδιος εμπνεύστηκε» και «μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιούμε». Αφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας από εδώ και στο εξής, λέγοντας πως σε όλη αυτή τη διάρκεια των 3,5 ετών, ο κ. Κοτζιάς ήταν για εκείνον «ανοιχτό βιβλίο» και ως τέτοιο «θα συνεχίσω να τον συμβουλεύομαι».

Οσον αφορά το θέμα της επιστολής Κοτζιά και την προχθεσινή αναφορά τού τέως υπουργού, πως είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού η δημοσιοποίησή της, ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η επιστολή θα διαβαστεί μόλις επιστρέψει στην Αθήνα, απέρριψε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως «δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε μένα ως “αυστηρά προσωπικές”». Σήμερα, άλλωστε, πρωθυπουργός και τέως ΥΠΕΞ θα έχουν τετ α τετ, καθώς θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο, με τις πληροφορίες να λένε πως θα υπάρξει νωρίτερα και τετ α τετ των δύο ανδρών. Οι προσωπικές θετικές αναφορές του κ. Τσίπρα στον κ. Κοτζιά κρίθηκαν απαραίτητες από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, καθώς από την πλευρά του τέως ΥΠΕΞ τα τελευταία 24ωρα παρατηρήθηκε μία διάθεση να μη μείνει τίποτα αναπάντητο.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της ευρύτερης αίσθησης για «νίκη Καμμένου», έστελνε νέα σαφή μηνύματα στον κυβερνητικό εταίρο, ενόψει προφανώς και του ταξιδιού Καμμένου στη Μόσχα, σημειώνοντας πως στο εσωτερικό της χώρας μπορεί ο καθένας να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα, αλλά «όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό» πρέπει να φορά «το καπέλο της εθνικής γραμμής». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αιτήματος ψήφου εμπιστοσύνης, λέγοντας πως «η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν».

Οσον αφορά το αμιγώς οικονομικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, «συμφωνήσαμε ότι υπάρχει η ενδιαφέρουσα και θετική τάση, ανεβαίνοντας το σπρεντ της Ιταλίας να μην παρασύρει το ελληνικό», κάτι που «μας κάνει να πιστεύουμε ότι σιγά σιγά οι αγορές αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ιδιαίτερα θετικά».

Τέλος, όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας πως το αίτημά του –κατά τα συμφωνηθέντα– είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του ασύλου στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας, «ωστόσο ο καγκελάριος Κουρτς δεν έχει αυτή τη βούληση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή