Αλαλούμ με τις δωρεές για τους πυρόπληκτους

Αλαλούμ με τις δωρεές για τους πυρόπληκτους

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειμμα συντονισμού είναι η εικόνα που καταγράφεται αναφορικά με τους λογαριασμούς υποστήριξης στους πυρόπληκτους της τραγικής 23ης Ιουλίου, ενώ και τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί είναι αναντίστοιχα του μεγέθους της καταστροφής και της πανελλήνιας συγκίνησης που προκάλεσε η εκατόμβη νεκρών. Αρκετές από τις μεγάλες, κυρίως, δωρεές που ανακοινώθηκαν εκείνες τις ημέρες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ούτε έχουν κατατεθεί σε κάποιο ταμείο, και ο χρόνος περνάει εις βάρος των πυροπαθών και των πολύπλευρων αναγκών τους.

Υπηρεσιακός παράγοντας χαρακτήρισε στην «Κ» την κατάσταση που επικρατεί, ειδικά με το πλήθος των διάσπαρτων ερανικών λογαριασμών, ως «αλαλούμ»! Ταυτόχρονα διάχυτη είναι η καχυποψία μεταξύ των πυροπλήκτων, που αναρωτιούνται ποια είναι η τύχη των ποσών που δόθηκαν για την υποστήριξή τους. «Ακούμε για πολλά εκατομμύρια που έχουν κατατεθεί, στη γειτονιά μου όμως ακόμη δεν υπάρχει δημόσιος φωτισμός. Ούτε το πιο απλό δεν έχει λυθεί, τι γίνεται;» μας ρωτούσε κάτοικος από το Κόκκινο Λιμανάκι, με «κίτρινη» κατοικία. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Στον κεντρικό λογαριασμό που άνοιξε με ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου λίγες ημέρες μετά την καταστροφή, έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα 37,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό φαίνεται επαρκές, αλλά δεν είναι, καθώς 20 εκατ. δόθηκαν από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. από τη Βουλή και 5 εκατ. από την Τράπεζα της Ελλάδας. Δηλαδή 35 εκατ. από τα 37,6 προέρχονται από τρεις δημόσιους φορείς! Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από 2.700 καταθέσεις πολιτών, που έχουν δώσει από 5 έως 300 ευρώ, ενώ 60-65 φορείς, οργανισμοί, δήμοι και εταιρείες έχουν καταθέσει από 3.000 ευρώ και πάνω. Μεταξύ αυτών είναι οι πρεσβείες της Αλβανίας και της Σερβίας, οι οποίες έχουν καταθέσει από 100.000 ευρώ. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν βάλει από 5.000 ευρώ. «Βαριές» καταθέσεις από μεγάλους δωρητές δεν έχουν γίνει έως τώρα.

Ο λογαριασμός του ελληνικού Δημοσίου με σκοπό την αρωγή στους πληγέντες από τις πυρκαγιές σε ανατολική και δυτική Αττική βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει δικαιούχο το υπουργείο Οικονομικών και διοικείται από τετραμελή επιτροπή: Προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο λογαριασμός ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, το πόρισμα των οποίων κατατίθεται στο ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο εξετάζει τη σύννομη εκτέλεσή του.

Ειδικός λογαριασμός

«Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ολόκληρο οργανισμό όπως ήταν το “Ταμείο Μολυβιάτη”, αλλά με έναν ειδικό λογαριασμό ο οποίος αξιοποιείται με βάση τον σχεδιασμό του Δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών των πυροπλήκτων. Μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί μόνο δύο αιτήματα, στα οποία και έχουμε ανταποκριθεί: Πρώτο, διατέθηκε ένα εκατ. ευρώ για την αμοιβή των εξειδικευμένων εταιρειών που προχωρούν στην αποκαθήλωση των αμιαντούχων και άλλων επικίνδυνων για την υγεία υλικών από τις καμένες περιοχές. Δεύτερο, δόθηκε ακόμη ένα εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας για την εξασφάλιση φαρμάκων για τους πληγέντες. Βεβαίως, όλα αυτά γίνονται με τα νόμιμα παραστατικά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει προβληματισμός γιατί ο λογαριασμός είναι ακόμη ελλιποβαρής. «Το “Ταμείο Μολυβιάτη” είχε φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Είναι ένα ερώτημα γιατί ο λογαριασμός πυροπλήκτων είναι πολύ μικρότερος. Μία αιτία ίσως είναι πως τις ημέρες εκείνες άνοιξαν πολλοί λογαριασμοί, ελήφθη πλήθος πρωτοβουλιών. Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει με τον κ. Στουρνάρα να καλέσει η Τράπεζα της Ελλάδος τις συστημικές τράπεζες να ενημερώσουν για τους αντίστοιχους λογαριασμούς που διαθέτουν και να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα μητρώο, για να γνωρίζουμε τι ποσά υπάρχουν και να μπορέσει να γίνει ενιαίος σχεδιασμός», σημειώνει ο κ. Βούτσης.

Μια δεύτερη πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι η διαμόρφωση ενός δεύτερου μητρώου, όπου θα καταγραφούν οι μεγάλοι δωρητές, το ποσό που διαθέτουν και τον σκοπό που επιθυμούν να διατεθεί. «Υπάρχει μια ακινησία ή μια αμηχανία, που πρέπει να ξεπεραστεί», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, σημειώνει πως ποσά που έχουν συγκεντρωθεί με διάφορους τρόπους (π.χ. συναυλίες αλληλεγγύης) πρέπει να έρθουν στον κεντρικό λογαριασμό.

Στον ερανικό λογαριασμό για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων, που έχει ανοίξει ο Δήμος Ραφήνας, έχει κατατεθεί περίπου ένα εκατ. ευρώ. «Το ποσό αυτό έχει συγκεντρωθεί από πολλούς μικροκαταθέτες και είναι σημαντικό γιατί έδειξε την αλληλεγγύη του απλού κόσμου. Από την άλλη, είναι σχετικά μικρό συγκριτικά με τις ανάγκες. Ας σημειωθεί πως ο ετήσιος προϋπολογισμός του δήμου είναι 35 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων υπουργείων για τον τρόπο που θα διατεθούν τα χρήματα», επισημαίνει ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς στην «Κ».

Οι δήμοι

Ερανικό λογαριασμό έχει δημιουργήσει και ο Δήμος Μαραθώνα, τον οποίο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διαχειρίζεται επιτροπή από μέλη του και εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας είχε ανοίξει επίσης ένα λογαριασμό για ενισχύσεις. «Ο λογαριασμός λειτούργησε ουσιαστικά μόνο τις πρώτες ημέρες, μέχρι να ανακοινωθεί ο εθνικός λογαριασμός. Το πρώτο διάστημα συγκεντρώθηκαν 60.000 ευρώ, κυρίως από μέλη δημοτικών συμβουλίων. Στη συνέχεια κατευθύναμε τις δωρεές στον κεντρικό λογαριασμό», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί υπάρχει πρόθεση να δοθεί στους πληγέντες δήμους. Ας σημειωθεί πως η ΚΕΔΕ έχει δώσει ήδη από 500.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα δήμο. Οπως είναι φανερό, κυκλοφορούν πολλά χρήματα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή