Χρηματοδότηση σε δήμους – περιφέρειες λίγο πριν από τις κάλπες

Χρηματοδότηση σε δήμους – περιφέρειες λίγο πριν από τις κάλπες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνει η κυβέρνηση τη δυνατότητα χρηματοδότησης δήμων και περιφερειών μέσω δανεισμού, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να προστεθούν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του προγράμματος «Φιλόδημος», τα οποία θα διατεθούν σε δήμους και περιφέρειες για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η ανακοίνωση προγράμματος ύψους 320 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά για αναβάθμιση των κτιρίων σε δήμους και περιφέρειες.

Το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων σε ΟΤΑ «Φιλόδημος» δημιουργήθηκε με συνεργασία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και σημερινού υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση. Τα συγκεκριμένα δάνεια αφορούν τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια δεν επιβαρύνουν τους δήμους εφόσον προβλέπεται η εξόφλησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο πρόγραμμα το καλοκαίρι είχαν εγκριθεί 740 εκατ. ευρώ για το 2018, (έπειτα από αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού 400 εκατ.) και συνολικά 2,3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Με τις νέες προκηρύξεις που σχεδιάζονται, φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός τού «Φιλόδημος» για το 2018 θα αυξηθεί αρκετά.

Η νέα πρόσκληση για 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία συγκεκριμένων περιοχών όπως π.χ. διευθέτηση ποταμών και χειμάρρων, παροχέτευσης ομβρίων κ.λπ. και θα δοθεί προτεραιότητα σε δήμους και περιφέρειες που έχουν διαπιστωμένα τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού των δήμων, συνολικά 320 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σχολικών κτιρίων ή επέκτασης των υφισταμένων, δεδομένων των προβλημάτων με τις ελλείψεις αιθουσών που προέκυψαν στις αρχές του σχολικού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή