Μόσχα κατά ΗΠΑ μετά το «Nαι» στην Αναθεώρηση

Μόσχα κατά ΗΠΑ μετά το «Nαι» στην Αναθεώρηση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση μέτρων προστασίας για τους 80 βουλευτές της ΠΓΔΜ που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, είναι ενδεικτική της τεταμένης πολιτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στα Σκόπια. Από την πλευρά της Δύσης εκπέμπεται ικανοποίηση, κάτι που προκύπτει από τις δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ, ο οποίος χθες βρέθηκε στα Σκόπια και είχε επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η Μόσχα που καταγγέλλει ανάμειξη των ΗΠΑ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εκτιμά ότι στην πορεία προς την ολοκλήρωση των διεργασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση θα βρεθούν και άλλοι… θαρραλέοι βουλευτές.

Συγκεκριμένα, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Ολιβερ Σπάσοφσκι ανακοίνωσε ότι καταγράφονται απειλές εναντίον βουλευτών και των οικογενειών τους, κατηγορίες για «προδοσία» στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που έχει οδηγήσει στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων φύλαξης και διατήρησής τους για όσο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως υφίσταται κίνδυνος. Επίσης προανήγγειλε έρευνα για τις καταγγελίες στελεχών του VMRO περί χρηματισμού των οκτώ βουλευτών του που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις», είπε ο κ. Σπάσοφσκι και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές χρήματα για να ψηφίσουν “ναι”». Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και οι οκτώ βουλευτές του VMRO που ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης είχαν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Ισως το πλέον εμβληματικό πρόσωπο είναι η Ελιζαμπέτα Μίλεσκα, υπουργός Πολιτισμού επί Γκρούεφσκι, η οποία ελέγχεται για τη συμμετοχή της στο γνωστό σκάνδαλο πολεοδομικού κιτς με την επωνυμία «Σκόπια 2014», το οποίο οδήγησε στην ανέγερση του γνωστού «έφιππου άνδρα» που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο στο κέντρο της πόλης.

Την άποψη του VMRO για επηρεασμό των βουλευτών συμμερίζεται η Μόσχα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, στόχος είναι η Ουάσιγκτον την οποία η Μόσχα κατηγορεί για «παραβίαση κάθε κανόνα». «Οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ βρισκόταν στο Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης στην ολομέλεια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατηύθυνε τη διαδικασία», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία, από τον λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια έγινε ένα τουίτ το οποίο ανέφερε ότι «η Ρωσία αναγνώριζε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική ονομασία της για περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη στάση της». Τη στήριξη της Γερμανίας στη διαδικασία της συμφωνίας των Πρεσπών έσπευσε να επαναλάβει χθες και το Βερολίνο. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε Σκόπια και Αθήνα στις προσπάθειές τους να εκμεταλλευθούν αυτή την ιστορική ευκαιρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή