Ισχυρές ενστάσεις από τα κόμματα για την απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ισχυρές ενστάσεις από τα κόμματα για την απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλυσιδωτές αντιδράσεις», τρεις ημέρες μετά, εξακολουθεί να προκαλεί η ανακοίνωση του κ. Κοτζιά, την τελευταία ημέρα παραμονής του στο υπουργείο Εξωτερικών, περί μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Ενδεικτικό είναι πως, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, χθες επανήλθε, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κουμουτσάκου, που έκανε λόγο για «πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα» του κ. Κοτζιά. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο τέως υπουργός, «έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση, προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα». Η ανακοίνωση σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα στον εξ Ανατολών γείτονά μας «να επιμείνει στη γνωστή θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για “ειδική περίπτωση”».

Η υψηλών τόνων ανακοίνωση καταλήγει κάνοντας λόγο για «φθηνούς εντυπωσιασμούς» της κυβέρνησης, που «υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής». Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην Πειραιώς είναι πως έχει ζητηθεί «πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας».

ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι

Αντίδραση υπήρξε και από το ΚΙΝΑΛ, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Ανδρέα Λοβέρδου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «ο τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία, άμα τη αποχωρήσει, δεν μετρούν», σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής. 

Νωρίτερα, το ζήτημα είχε σχολιάσει ιδιαιτέρως αυστηρά και κ. Βενιζέλος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου, έκανε λόγο για αποδοχή του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών». «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής, καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», σημείωσε. Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στο θέμα με άρθρο του (Τα Νέα) στο οποίο μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού, προχειρότητες, επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς» που «μπορεί να είναι πολύ βλαπτικοί» για τα εθνικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του το Ποτάμι έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει με τον τρόπο που του αρμόζει. Στο πλαίσιο αυτό η Σεβαστουπόλεως υπογράμμιζε πως θα έπρεπε «να εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική η οποία διαμορφώνεται ύστερα από συνεννόηση και να μην ανακοινώνεται “στο πόδι” στη διάρκεια μιας τελετής παράδοσης – παραλαβής ενός υπουργείου».

Τέλος, η Ενωση Κεντρώων διερωτάται αν είχε ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για όσα ειπώθηκαν στην τελετή παραλαβής και παράδοσης του υπ. Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 σε 12 μίλια. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος σημειώνεται επίσης πως «κάθε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών και ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας», προσθέτοντας πως «νομίζουμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί οδό που γεννά περιπέτειες και λειτουργεί σαν τυφλό όργανο των ΗΠΑ» και καταλήγοντας με το αίτημα για εκλογές «το συντομότερο δυνατό, γιατί οδεύουμε προς περιπέτειες». Ο κ. Κοτζιάς πάντως, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, είχε αναφερθεί στα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία όπως είπε αφορούν το πρώτο «την επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα» και το δεύτερο –που «είναι σχεδόν ολοκληρωμένο»– την περιοχή «από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη», σημειώνοντας ότι απλώς θέλει επαλήθευση από διεθνείς χαρτογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή