Ασκήσεις ισορροπίας Τσίπρα

Ασκήσεις ισορροπίας Τσίπρα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «τρίγωνο του διαβόλου» μοιάζει πλέον η σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Μαξίμου – Κοτζιά – Καμμένου, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το διαζύγιο με τον τέως υπουργό και την ολοένα και πιο πολύπλοκη σχέση με τον κ. Καμμένο, ιδιαιτέρως μετά τις θετικές εξελίξεις στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων που φέρνουν πιο κοντά στην Αθήνα την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά, όσον αφορά τον τέως ΥΠΕΞ, είναι δεδομένο πως, παρά τις αβρότητες του περασμένου Σαββάτου μεταξύ των κ. Τσίπρα και Κοτζιά κατά την παράδοση – παραλαβή του υπουργείου, κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να προεξοφλήσει το πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες ο τέως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Το μπαράζ ομιλιών του ανά την Ελλάδα, με την ιδιότητα πλέον του προέδρου του «Πράττω», αναγκάζει το Μαξίμου από τη μια να έχει στο «μικροσκόπιο» τις κινήσεις του τέως υπουργού και από την άλλη, χάριν της ομαλότητας, να μη σηκώνει τους τόνους. Το γεγονός άλλωστε πως ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να τραβήξει ανά πάσα ώρα και στιγμή –όπως φάνηκε μετά τον χαρακτηρισμό «ακατανόητη παραίτηση» από τον κ. Τζανακόπουλο– το χαρτί της δημοσιοποίησης της 9σέλιδης επιστολής βάζει φρένο στο Μαξίμου. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου (Real fm), ο οποίος, σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είχε πει περί «ακατανόητης παραίτησης», αυτή τη φορά ήταν πιο προσεκτικός. «Ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι ένα πολιτικό στέλεχος και ένας διανοούμενος που ο πρωθυπουργός σέβεται, ακούει και συζητάει», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθήσει να έχει μαζί του «μια στενή συνεργασία», δείχνοντας τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα κινηθεί το Μαξίμου στη σχέση του με τον κ. Κοτζιά.

Δεύτερος άξονας, ο κ. Καμμένος. Ο υπουργός Αμυνας, την Κυριακή κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, κράτησε πιο χαμηλούς τόνους όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, αποφεύγοντας μια νέα «διγλωσσία», αρκούμενος στο να επαναλάβει την πάγια θέση του πως «όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, εμείς θα αποχωρήσουμε». Εκείνο που ωστόσο δεσπόζει είναι η επίθεση με κύριο αποδέκτη τον Τέρενς Κουίκ. «Τώρα τελευταία εμφανίστηκε μια καινούργια κατηγορία, οι Μακεδονοκλάστες, οι οποίοι μας προέκυψαν, αφού τους διορίσαμε –χωρίς να είναι καν βουλευτές– ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, να μας κάνουν και κριτική», υπογράμμισε, δείχνοντας μάλιστα την έξοδο από το κόμμα. «Αναλαμβάνω την ευθύνη και σας υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ», πρόσθεσε. Το γάντι το σήκωσε ο κ. Κουίκ απαντώντας πως βρίσκεται στην Αίγυπτο «ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική της πατρίδας, όπως τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας, και η κυβέρνησή μας». Απόντες από το Εθνικό Συμβούλιο ήταν και οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, όπως και η κ. Κουντουρά.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες της «Κ» για όσα συζητήθηκαν στο πρόσφατο γεύμα της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου, ότι δηλαδή στο «μενού» ήταν και το θέμα του «φλερτ» στελεχών των ΑΝΕΛ με το Μαξίμου, που φαίνεται πως θα αποτελέσει στο μέλλον σημείο τριβής μεταξύ των δύο εταίρων.

Δεν είναι τυχαίο πως την ώρα που ο κ. Καμμένος «κατακεραύνωνε» τα στελέχη του, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε έμμεση πλην σαφή αναφορά στη «δεύτερη πλειοψηφία» που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κρατηθεί στην εξουσία ακόμα και με αποχώρηση Καμμένου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ίδια συνέντευξη (Real Fm) σημείωνε πως πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία», προσθέτοντας πάντως πως «θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση που δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα».

Μόνο «θετικές ειδήσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την άποψη πως το θέμα Καμμένου δεν είναι της παρούσης, αλλά του ερχόμενου Μαρτίου, καθώς προέχουν «οι θετικές ειδήσεις της κυβέρνησης», εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ρίχνοντας παράλληλα τους τόνους, ενδεικτικό πως τούτη την ώρα δεν θέλει ανοικτά μέτωπα με τον εταίρο, υπενθύμισε πως τα σχεδόν 4 χρόνια που προηγήθηκαν ο κ. Καμμένος δεν δημιούργησε πρόβλημα στην ομαλή πορεία της κυβέρνησης, στηρίζοντας ακόμα και δύσκολες για εκείνον αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για τον ερχόμενο Μάρτιο που όπως όλα δείχνουν θα έρθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία.

Τέλος, σήμερα θα γίνει νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση. Με ενδιαφέρον αναμένεται όχι μόνο η εισήγηση Τσίπρα, αλλά και των στελεχών, καθώς το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή