Επαναφέρει το casus belli η Αγκυρα

Επαναφέρει το casus belli η Αγκυρα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα, ότι πιθανή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.) θα αποτελέσει αφορμή πολέμου (casus belli) για την Αγκυρα απηύθυνε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ οι τουρκικές απόψεις παρουσιάστηκαν χθες το πρωί εκ του σύνεγγυς στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρο Μαυροειδή. Από την Αθήνα υπήρξε απάντηση προς την Αγκυρα. Επίσης χθες, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους συνεργάτες του εκτενή διάλογο για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο Πέλαγος, η οποία, όπως είπε, θα γίνει με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και όχι με Προεδρικό Διάταγμα. Ζήτησε, επίσης, να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δημόσια αντιπαράθεση για τα χωρικά ύδατα φαίνεται, ωστόσο, ότι αποπροσανατολίζει την προσοχή από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε υψηλού συμβολισμού κινήσεις τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, «η διακήρυξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από τις 8 Ιουνίου 1995, περιέχει μια απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και είναι σε πλήρη ισχύ ακόμη και σήμερα», δήλωσε δημόσια ο κ. Ακσόι, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να ανεχθεί κανένα βήμα που δεν βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο όπου και οι δύο χώρες έχουν αντικείμενες ακτές». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό περίπου ήταν το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον κ. Μαυροειδή (του μεταφέρθηκαν οι «απόψεις και προειδοποιήσεις» της Αγκυρας, σύμφωνα με τον κ. Ακσόι), ενώ ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε νωρίτερα την Αθήνα για «λαϊκισμό» ως προς το ζήτημα των 12 ν.μ. «Οποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, παραπέμποντας και αυτός στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής που οδήγησε στην πολιτική του «casus belli» των τελευταίων 23 ετών.

Απάντηση ΥΠΕΞ

Στις δηλώσεις του κ. Ακσόι, η Αθήνα απάντησε αναλογικά μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπ. Εξωτερικών Αλ. Γεννηματά. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια», δήλωσε, ενδεικτικά, ο κ. Γεννηματάς και συμπλήρωσε ότι «αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Το μήνυμα που έχει περάσει η Αγκυρα μέσω των διπλωματικών διαύλων προς την Αθήνα πρακτικά περιγράφει τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο. Το πρώτο σκέλος των δηλώσεων του περασμένου Σαββάτου περί τμηματικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος δεν αφορά την Αγκυρα, ωστόσο το δεύτερο περί Κρήτης και βόρεια, από την Ανατολική Πελοπόννησο έως την Εύβοια και τον Παγασητικό, βρίσκεται εντός των τουρκικών απόψεων περί «casus belli» λόγω των «ειδικών συνθηκών» που επικρατούν, όπως υποστηρίζουν, στο Αιγαίο. Αυτό περιλαμβάνει και το σύνολο της Κρήτης, η οποία αποτελεί το νότιο όριο του Αιγαίου Πελάγους.

Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις των Τούρκων στο πλέον καυτό μέτωπο, αυτό της Ανατ. Μεσογείου. Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να στείλουν το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» κοντά στην Κύπρο πριν από τις 15 Νοεμβρίου, περίπου όταν υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10. Στην κυπριακή κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα αυτής της γεώτρησης στον στόχο «Δελφίνη», η επεξεργασία των οποίων θα οδηγήσει και στον επόμενο στόχο «Γλαύκος», περί τα μέσα Ιανουαρίου. Από τις πληροφορίες που διακινούνται, η μετάβαση του (ακόμα ελλιμενισμένου) «Φατίχ» στην περιοχή ανάμεσα σε Κατεχόμενα και Τουρκία θεωρείται η πιο πιθανή εξέλιξη. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει στις πολυεθνικές εταιρείες που εμφανίζεται να συνεργάζονται για τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις του «Φατίχ» την κατάσταση που επικρατεί. Την ίδια στιγμή, το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά, μετακινείται ανάμεσα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου περιπολεί η φρεγάτα «Σαλαμίς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή