Απαντήσεις στην Αγκυρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πρακτικά θέσει τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας χθες το επιχείρημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στο σύνολο αυτών των αιτιάσεων απάντησε χθες το υπ. Εξωτερικών, με ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι «η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία». Ως προς τις δηλώσεις του κ. Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης, τονίζεται πως «οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής». Η ανακοίνωση καταλήγει με μια πρόσκληση προς την Τουρκία «να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Νωρίτερα, ο κ. Ακάρ ζητούσε σεβασμό των διεθνών συνθηκών από την Ελλάδα, αναφερόμενος αφενός στο ζήτημα της «μη στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών», όπως είπε, αφετέρου απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. «Να μην υπάρξουν προκλήσεις και προβοκάτσιες. Απαιτούμε σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες», είπε ενδεικτικά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά το θέμα. Ο κ. Ακάρ πρακτικά ανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες να παρουσιάσει το πλήρες πακέτο των τουρκικών θέσεων περί των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, υποστηρίζοντάς το με φωτογραφικό υλικό και χάρτες οι οποίοι, κατά την άποψη της Αγκυρας, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα, ορισμένες φορές με τη στήριξη των Ευρωπαίων και λοιπών δυτικών, κινείται κατά των τουρκικών συμφερόντων. Την κατάσταση των τελευταίων ημερών σχολίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί στάση νηφαλιότητας, με σκοπό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι απαραίτητες επαφές που πρέπει να υπάρχουν. Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε ότι «έχουμε ανοίξει όλη την ατζέντα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με στόχο να βρίσκουμε λύσεις και ταυτόχρονα τα όποια προβλήματα να μη μας στερούν το δικαίωμα όπου δεν υπάρχει πρόβλημα να ολοκληρώνονται οι λύσεις».

Πέρα από το επικοινωνιακό μπαράζ στο οποίο έχει αποδυθεί η Αγκυρα, υπάρχουν και οι πραγματικές συνθήκες που προς το παρόν δεν παραπέμπουν σε ένταση. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» παραμένει στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το «Μπαρμπαρός» κινείται στην περιοχή που έχει δεσμευθεί από τους Τούρκους με τη συνοδεία πολεμικών. Το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» παραμένει στην Αττάλεια και δεν είναι ακόμα σαφές πότε ακριβώς θα ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο. Τις προηγούμενες ημέρες Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν δημόσια ότι το «Φατίχ» θα κατευθυνθεί στον προορισμό του στις 29 Οκτωβρίου, ημερομηνία εθνικής εορτής της Τουρκίας, ενώ η γεώτρηση της Exxon/Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή