Διερευνητική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Διερευνητική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντώνται σήμερα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, και οι δύο έχουν δηλώσει ότι η συνάντηση δεν σηματοδοτεί την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό. Άλλωστε, την ερχόμενη βδομάδα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για νέο κύκλο διερευνητικών επαφών.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο Μουσταφά Ακιντζί αντάλλαξε απόψεις με τον αρχηγό του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και «πρωθυπουργό» της «ΤΔΒΚ», Τουφάν Έρχιουρμαν, ο οποίος δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα ζητήσει «την αναλυτική άποψη και οπτική γωνία του Ν. Αναστασιάδη» σχετικά με την πρόταση περί χαλαρής ομοσπονδίας.

«Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα σχετικά με την χαλαρή ομοσπονδία», δήλωσε ο Τουφάν Έρχιουρμαν και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει τη χαλαρή ομοσπονδία.

Επίσης, ο κ. Έρχιουρμαν δήλωσε: «Η στάση της τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρη. Το σημαντικό είναι το σημείο όπου στέκεται ο Αναστασιάδης».

Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με την απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η νέα έλευση της κ. Λουτ στην Κύπρο, όπως περιγράφεται στην τελευταία έκθεση του γγ, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για να εξευρεθούν τρόποι να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση για μια οριστική λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση ότι -όπως το αναφέρει και στην έκθεσή του ο γγ- «διαθέτουμε και μπορούμε να βασιστούμε στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο δίνει μια αποφασιστική ώθηση στο να είναι η συμφωνία της λύσης συνολική, συμπεριλαμβάνοντας τα πολύ νευραλγικά ζητήματα της ασφάλειας, της κατάργησης της κηδεμόνευσης του κυπριακού κράτους και των εγγυήσεων και βεβαίως της αποχώρησης ξένων στρατευμάτων».

Για την συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι «προκαταρκτική, εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων».

«Αλλά από την πλευρά του Προέδρου Αναστασιάδη υπάρχει η προσδοκία και η επιδίωξη να μπορέσει να βοηθήσει αυτή η συνάντηση -αφού γίνουν κάποιες συνεννοήσεις με τον κ. Ακιντζί- σε ένα ελεύθερο διάλογο για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης που είναι ο ουσιαστικός στόχος αυτή τη στιγμή», είπε ο Π. Προδρόμου.

Σε ερώτηση κατά πόσον, μετά την συνάντηση θα υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει, αν θα ανακοινωθεί οτιδήποτε μετά τη συνάντηση. Ωστόσο, πρόσθεσε, εκείνο που μπορεί να πει είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη εδώ και αρκετές βδομάδες, συγκεκριμένα από τις αρχές Ιουλίου, για τη λειτουργία της διέλευσης στο οδόφραγμα Δερύνειας και ακολούθως στις αρχές Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη διέλευση στη Λεύκα.

Δυστυχώς, συνέχισε, «δεν ήταν όλα έτοιμα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Επομένως, και αυτή τη στιγμή, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, εφόσον όμως τηρηθούν οι προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί».

Συναφώς, υπογράμμισε ότι επιδιώκεται η δυνατότητα διέλευσης των πολιτών, ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν και να περάσουν από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής αντιπαράταξης που διατηρείται εξαιτίας του τουρκικού στρατού.

«Επομένως, είναι εκ των ων ουκ άνευ η διαδικασία της διέλευσης να μην επισφραγίζεται από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή