Μέσα Νοεμβρίου η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών στις συντάξεις

Μέσα Νοεμβρίου η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών στις συντάξεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον Νοέμβριο θα παρθεί η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Αναμένεται να υπάρξει ένα έκτακτο Εurogroup για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης μέσα Νοεμβρίου και εκεί πιθανό είναι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις», είπε στην καθιερωμένη του ενημέρωση σε δημοσιογράφους πριν το Eurogroup.

O ίδιος, τόνισε πως τα δύο πιο σημαντικά σημεία που ενδιαφέρουν τα κράτη-μέλη, όσον αφορά τις περικοπές των συντάξεων είναι πρώτον αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και δεύτερον κατά πόσο τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι αναπτυξιακά.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος στο Euroworking group Γ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του, χθες, ότι η απόφαση για τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και τι δημοσιονομικός χώρος θα υπάρχει για να εφαρμοστούν και τα αναπτυξιακά μέτρα, θα πρέπει να παρθεί πριν το τέλος Νοεμβρίου, καθώς αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί ο τελικός προϋπολογισμός και χρειάζεται να έχει τα τελικά νούμερα.

Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία απόκλιση ύψους 0,4% ανάμεσα στα νούμερα της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων, αλλά εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης (μειώσεις φόρων ΕΝΦΙΑ, επιδόματα κλπ).

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό περιθώριο να μην εφαρμόσει και τις περικοπές των συντάξεων ύψους περίπου 2 δισ. αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αυτή τη στιγμή τεχνικά κλιμάκια αξιολογούν την κοστολόγηση του κάθε ένα από τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί, για να φτάσουν στα τελικά τους συμπεράσματα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί αυτό που είπε ο κ. Ρέγκλινγκ στην αρχή την εβδομάδας πιο ξεκάθαρα,  ότι το υπερπλεόνασμα δεν θα φτάσει και για την μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα. καθώς δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή