Φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα θεσπίσει η Ν.Δ.

Φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα θεσπίσει η Ν.Δ.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αθλιότητα που εκτυλίσσεται στα ελληνικά πανεπιστήμια με θύματα τους χιλιάδες φοιτητές αποτελεί τον σημαντικότερο «σύμμαχο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του και ταυτόχρονα να προχωρήσει, ως άμεση κυβερνητική προτεραιότητά του, στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ΑΕΙ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων και η εμβληματική πολιτικά απόφαση να αποδυναμώσει τις φοιτητικές παρατάξεις, θεσπίζοντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές και καταργώντας τη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση των ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ΑΕΙ, ο κ. Μητσοτάκης θα μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενισχύοντας παράλληλα την επαγγελματική εκπαίδευση. Ως προς το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο σχεδιασμός της Ν.Δ. δεν προβλέπει ριζικές αλλαγές από το ισχύον, των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων με διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διασφαλισθεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας του.

Ειδικότερα, οι οξύτατες διαμαρτυρίες που προκαλούν οι εικόνες με τους χρήστες και τους διακινητές ναρκωτικών γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι φαιδρότητες με την κατάληψη αίθουσας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από τον «Ρουβίκωνα», η διακίνηση των ναρκωτικών στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ ενισχύουν την ανάγκη για λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για να αναπνεύσει το πανεπιστήμιο. «Η κοινωνία είναι κουρασμένη από τα συνεχή διαλυτικά φαινόμενα στα πανεπιστήμια και συνειδητοποιημένη για την ανάγκη ριζικών λύσεων», λέει ο κ. Μητσοτάκης και δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς προστασίας των πανεπιστημιακών κτιρίων. Δηλαδή θα ισχύει ό,τι και για όλα τα δημόσια κτίρια: Κάθε πολίτης θα μπορεί να καλεί την αστυνομία σε περίπτωση που τελούνται αυτόφωρες πράξεις εντός των ΑΕΙ. Η ρύθμιση θα συνοδευτεί με σαφή πολιτική στήριξη για προστασία των πανεπιστημίων από την αστυνομία με βάση τις αρμόδιες δικαστικές δικλίδες προστασίας από αυθαίρετες πράξεις. Το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί, όπως λέγεται από τον κ. Μητσοτάκη, «επιστροφή στο αυτονόητο», καθώς σήμερα διεξάγεται ένα πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στα ΑΕΙ και στο υπουργείο Παιδείας από τη μία και την αστυνομία από την άλλη, κάθε φορά που δεν λαμβάνονται μέτρα σε περίπτωση παραβατικών πράξεων εντός των ΑΕΙ.

Κομματικές παρατάξεις

Τομή για τη μεταπολιτευτική ιστορία των πανεπιστημίων θα αποτελέσει η αποδυνάμωση του κομματικού αποτυπώματος των πολιτικών νεολαιών. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να θεσμοθετήσει το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των εκπροσώπων των φοιτητών στα ΑΕΙ και όχι με διαφορετικά ψηφοδέλτια όπως έως τώρα. Η ρύθμιση μάλιστα θα μπορούσε να τύχει συναινετικής αποδοχής από τις φοιτητικές παρατάξεις καθώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετράει 32 συνεχόμενες πρωτιές, αφήνοντας πίσω της την «εμβληματική» Πανσπουδαστική και σε απόσταση την ΠΑΣΠ και τις υπόλοιπες αριστερές νεολαίες.

Η συμμετοχή στη διοίκηση των ΑΕΙ πανεπιστημιακών από το εξωτερικό, η ουσιαστική αξιολόγηση των ιδρυμάτων, τα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, η ενίσχυση της επαγγελματικής-τεχνολογικής εκπαίδευσης, η αξιοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας μέσω και φορολογικών κινήτρων, η θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ είναι από τις προγραμματικές δεσμεύσεις τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει κάθε φορά που αναφέρεται στα σχέδιά του για την Παιδεία.

Για μένα προσωπικά, η εκπαίδευση δεν είναι άλλος ένας τομέας κυβερνητικής πολιτικής. Είναι απόλυτη προσωπική προτεραιότητα», δήλωσε προ ημερών μιλώντας σε ακροατήριο 600 πανεπιστημιακών. Ακολούθησε απάντηση του υπ. Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Η απάντηση συνετάχθη λίγες ώρες μετά την απόφαση της Συγκλήτου του ΟΠΑ για συμβολικό λουκέτο, ώστε η πολιτεία να λάβει μέτρα για τους εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών που περιβάλλουν το ίδρυμα, και το σόου του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Σχολή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή