Συνέδριο «επανεκκίνησης» σε δύο βασικούς άξονες για το Ποτάμι

Συνέδριο «επανεκκίνησης» σε δύο βασικούς άξονες για το Ποτάμι

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορεί το Ποτάμι να γυρίσει πίσω;». Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αρχής γενομένης από το συνέδριο του κόμματός του, το επόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου. Και θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με όσα έχει πει ο ίδιος, την έναρξη ενός δεύτερου, «πιο ώριμου» κύκλου του. Η προσπάθεια μόνο εύκολη δεν είναι. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, που «συνθλίβει» τους μικρότερους σχηματισμούς, ο κ. Θεοδωράκης θα επιχειρήσει μία «επανεκκίνηση» πάνω σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι ότι το Ποτάμι έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε άλλα κόμματα. Επί παραδείγματι, όπως λένε συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι έχει εκφράσει κατά καιρούς πολύ προωθημένες προτάσεις για μία σειρά ζητημάτων «ταμπού» όπως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ενώ παράλληλα έχει συγκρουστεί για ζητήματα όπως το Σκοπιανό, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα άλλοτε του λαϊκισμού και άλλοτε του εθνικισμού. Και όλα τα παραπάνω, χωρίς να διστάσει να συμφωνήσει με θέσεις άλλων κομμάτων, χωρίς να περιχαρακώνεται πίσω από σκοπιμότητες και «πολιτικές γραμμές».

Το τελευταίο, περί μη σκοπιμοτήτων, έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με τον δεύτερο άξονα, που ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι κάνει το Ποτάμι «χρήσιμο». Ο λόγος για το λεγόμενο «πολιτικό κόστος», το οποίο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, «ουδέποτε φοβήθηκαν» και αυτό αποτελεί, προσθέτουν, την πιο βασική ίσως ειδοποιό διαφορά του φορέα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, υπενθυμίζουν πως μόλις ο κ. Θεοδωράκης αντιλήφθηκε πως το ΚΙΝΑΛ δεν είχε την ίδια συγκρουσιακή διάθεση σε διάφορα ζητήματα με εκείνον, αποχώρησε. Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες λοιπόν, το Ποτάμι θέλει να οικοδομήσει την επόμενη μέρα, θεωρώντας πως υπάρχει ακόμα «πολιτικός χώρος» που μπορεί να εκφράσει. Τα παραπάνω όμως πώς μεταφράζονται στον πολιτικό χάρτη; Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί, το κόμμα τους είναι το μόνο που μπορεί να αποκαλείται ως αμιγώς «φιλελεύθερο», καθώς από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ «φύσει και θέσει είναι μακριά από τον φιλελευθερισμό», ενώ από την άλλη η Ν.Δ. «υπό το βάρος των συντηρητικών δομών της» έχει απολέσει αυτό το στίγμα.

Στη Σεβαστουπόλεως λένε πως όλα τα παραπάνω θα αποτυπωθούν στο επικείμενο συνέδριο, μιλώντας για έναν «ενδιάμεσο χώρο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που «δεν έχει στέγη» και μπορεί να εκφραστεί μέσω του Ποταμιού. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα στον χώρο του Σινέ Κεραμεικός, όπου θα λάβει χώρα το συνέδριο, θα υπάρχει η συμμετοχή φορέων και κομμάτων, που θα σηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια συνεργασίας σε αυτόν τον «ενδιάμεσο χώρο». Μεταξύ άλλων στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχoυν η Κοινωνία Αξιών, το κόμμα ΕΔΗΚ –πρόκειται για την ανασύσταση της παλιάς ΕΔΗΚ και η οποία το 2012 είχε στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη που απέσυρε το 2015–, οικολογικές ομάδες αλλά και φιλελεύθερα σχήματα. Το «παρών» δεν αποκλείεται να δώσει και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος αποχώρησε το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα το Ποτάμι θα προχωρήσει σε αλλαγές και σε οργανωτικό επίπεδο με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιλέγει σε όλες τις θέσεις «δίδυμα». Ως εκ τούτου αναμένεται να υπάρχει θέση αντιπροέδρου και η ίδια λογική θα ακολουθηθεί και για τις άλλες θέσεις-κλειδιά, όπως αυτή του γραμματέα, του επικεφαλής της νεολαίας αλλά και των περιφερειακών συντονιστών. Μάλιστα, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα του κόμματος για δικαίωμα ψήφου για τους Ελληνες του εξωτερικού, θα υπάρχει συμμετοχή τους στο συνέδριο μέσω ειδικής πλατφόρμας. Οσον αφορά το κεντρικό μήνυμα, όπως προαναφέρθηκε, θα έχει στον πυρήνα του μία «φιλελεύθερη αντεπίθεση», όπως την περιγράφουν στελέχη του κόμματος, που θα αφορά «κυρίως το μέλλον και όχι το παρελθόν». Στις αλλαγές σχεδιάζεται και νέο λογότυπο. Τέλος, στο συνέδριο, ανάμεσα σε εκείνους που θα δώσουν το «παρών» αναμένεται να είναι «προσωπικότητες του χώρου», όπως ο κ. Νικ. Αλιβιζάτος, που διατηρεί διαχρονικά δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Θεοδωράκη, ενώ έχει προσκληθεί και η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή