ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα εκλογικά διλήμματα και οι σχεδιασμοί Τσίπρα

ta-eklogika-dilimmata-kai-oi-schediasmoi-tsipra-2280470

Σταθερός στον προσανατολισμό του για τριπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο ή για εξάντληση της τετραετίας παραμένει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις αρχές του επόμενου χρόνου έχουν επανέλθει, λόγω του συνεχιζόμενου «χαμηλού βαρομετρικού» στις σχέσεις με τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Εν μέσω της τοξικής ατμόσφαιρας και των σφοδρότατων συγκρούσεων που δημιουργούν η προφυλάκιση του κ. Γιάννου Παπαντωνίου και οι αλληλοκατηγορίες Καμμένου – Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας επενδύει για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος στην υλοποίηση των εξαγγελιών στις οποίες προχώρησε από το βήμα της ΔΕΘ, για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών και οι οποίες θα ψηφιστούν με οκτώ διαδοχικά νομοσχέδια εντός του Νοεμβρίου. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, προκειμένου τα μέτρα να γίνουν αντιληπτά «στις τσέπες» των πολιτών, θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Ως εκ τούτου, η προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα καθίσταται απαγορευτική, ενώ το ίδιο σκεπτικό φέρεται να έχει και ο υπουργός Αμυνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα θα νομοθετηθούν μέσω ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσδεση δύο τουλάχιστον ανεξάρτητων βουλευτών στο «άρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική του ομάδα στα 148 μέλη.

Παράλληλα, όπως λέγεται, υπάρχει άτυπη συνεννόηση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών να μην έλθει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή πριν από τον προσεχή Μάρτιο, παρότι με βάση τις υφιστάμενες προθεσμίες, η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Οπότε δεν υπάρχει η «πίεση» για τη διάρρηξη, νωρίτερα, της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πάντως, ο ανωτέρω σχεδιασμός για ενδεχόμενο «βελούδινου διαζυγίου» μεταξύ των κ. Τσίπρα και Καμμένου τον Μάρτιο, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητος από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς δεν θα αναμείνει την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή στον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Ηδη, εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά την παρέλευση του εξαμήνου –στα μέσα Δεκεμβρίου– από την κατάθεση της τελευταίας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, η Ν.Δ. να υποβάλει και νέα, προφανώς εντός του Ιανουαρίου. Εκεί, δε, ο πρωθυπουργός θα προκληθεί από τον κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει τη συζήτηση σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών ή όχι. Το δίλημμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κ. Τσίπρας –εάν ο υπουργός Αμυνας δεν κάνει στροφή 180 μοιρών από τις θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι τώρα– θα είναι ή να καταδειχθεί πως δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη και ότι θα πορευθεί μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή να έλθει σε ευθεία και πλήρη ρήξη με τον κ. Καμμένο, αναζητώντας τη θετική ψήφο και βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν απόπειρα του κ. Τσίπρα να ολοκληρώσει μέσω νέας πλειοψηφίας την τετραετία, αποτελεί κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς, ούτως ή άλλως, μεσολαβούν τον Μάιο οι ευρωεκλογές και η αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι υπέρμαχοι, εντός ΣΥΡΙΖΑ, της στρατηγικής για ολοκλήρωση της τετραετίας υποστηρίζουν ότι στον ένα χρόνο που θα μεσολαβήσει, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας θα έχει βελτιωθεί περαιτέρω και η κυβέρνηση θα δώσει υπό καλύτερους όρους τη μάχη των εθνικών εκλογών. Παράλληλα, σημειώνουν πως η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή. Ετσι, πρώτον δεν θα καταγραφεί μια «καθαρή» νίκη της Ν.Δ. που θα δημιουργούσε προβλήματα στην παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία. Δεύτερον, ακριβώς λόγω της χαλαρότητας της ψήφου, θα διευκολυνθεί η προσπάθεια να αποκτήσουν «οντότητα» πολιτικά σχήματα στις παρυφές της Ν.Δ. που θα καταστήσουν δυσχερέστερη την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας για τον κ. Μητσοτάκη. Ομως, στον αντίποδα, πολλοί θεωρούν ότι τυχόν προσπάθεια παράτασης της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία θα αποδειχθεί «μπούμερανγκ» για τον κ. Τσίπρα. Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικής ψήφου, με το σύνθημα «να φύγουν», με αποτέλεσμα τελικώς να μην επικρατήσει η λογική της «χαλαρής ψήφου».

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ηδη, μετά τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και στο Μάτι, προεξοφλείται ότι η Περιφέρεια Αττικής θα περάσει στη Ν.Δ., ενώ και ο κ. Κώστας Μπακογιάννης θα επικρατήσει στον Δήμο Αθηναίων. Είναι δε ενδεικτικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως και σε επίπεδο Περιφερειών έχει ισχυρότατες πιθανότητες να νικήσει μόνο στο Ιόνιο, στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και στη Θεσσαλία, ενώ στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα στηρίξει υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.